NOVA JALADUTA NOVOSTI #30
(PROSINAC 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

INICIJACIJA

Bh. Mario Cimperšek primio je u Ljubljani prvu inicijaciju od Njegove Svetosti Prahladanande Swamija. Novo ime mu je Madana Gopala das.

Poželimo Madana Gopala prabhuu uspješan i brzi napredak u službi gurua i Gaurange!

MJESEČNI SANKIRTAN FESTIVAL(I)

Mjesec prosinac je uvijek u znaku Prabhhupada maratona, kada bhakte diljem svijeta udruženim snagama i većom učestalošću izlaze van dijeliti knjige. Tako smo i mi odlučili povećati učestalost Mjesečnih Sankirtan Festivala koje smo u prosincu održali čak četiri puta. Tako je, možemo reći, Mjesečni sankirtan festival postao Tjedni sankirtan festival.

Neizmjerna hvala svim bhaktama koji su unatoč izazovnim zimskim uvjetima sate i sate proveli na ulici pjevajući u harinamu te dijeleći knjige i kolačiće prolaznicima.

Od srca hvala i organizatorima te svima koji su svojim vrijednim službama poput kuhanja, sjeckanja, proizvodnje keksića za distribuciju, prijevoza bhakta u sankirtan, ugošćavanja i sl. bili podrška ovom prekrasnom programu.

Tako smo u ta četiri festivala, zajedničkim snagama podijelili oko 500 transcendentalnih knjiga Šrila Prabhupade!

Ujedinjenost bhakta oko sankirtan misije toliko se svidjela svima da su izrazili želju s većom učestalošću nastaviti sa sankirtan festivalima i u narednom periodu.

NAMA-YAJNA ZA
HANUMAN DASA

Da su vaisnave pune samilosti i da su, kada je najpotrebnije, radi nečije dobrobiti spremni ostaviti sve po strani pokazalo se u nesretnom slučaju Hanuman dase koji je zbog posljedica zaraze covid-19 virusom, u kritičnom stanju završio u bolnici. Čim smo saznali za ozbiljnost situacije obavijestili smo bhakte u nadi da će se nas nekolicina okupiti i pjevati sveto ime za dobrobit prabhua, njegove obitelji, supruge Remune i sina Sudaršana. Na naše veliko iznenađenje, u samo nekoliko sati od objave, hram je bio pun bhakta i to ne samo iz Zagreba već i iz cijele Hrvatske. Bhajane su vodili Divya-prabanadha das, Sundarananda das, Kakudmi das, Amala-harinama das i Tirtha-sevana das.

Unatoč svemu, Krišna je ipak odlučio da Hanuman das ode u novi život, a nas koji smo ostali podsjetio je da trebamo dati najbolje od sebe, ali je u konačnici On taj čija je odluka zadnja.

Molimo sve koji budu čitali ovaj tekst da upute molitve za Hanuman prabhua i njegovu obitelj.

MANTRA WAVES

Iako je u prosincu održan samo jedan Mantra Waves, pokazao se veoma uspješnim, jer je okupio nove i mlade osobe od kojih je dvoje nakon toga vrlo brzo završilo u hramu, u službi za Sri Sri Gaura Nitai.

KUĆNE SANGE S MLADIM I NOVIM LJUDIMA

Nastavili smo pjevati Hare Krišna i proučavati Sri Isopanisadu u društvu naših mladih bhakta i prijatelja.

Imali smo i uvažene goste iz dalekih zemalja koji su nam se pridružili online.

Jednu takvu sangu održali smo u Bhakti Yoga Centru u društvu Njegove Svetosti Bhakti Ananda Tirtha Maharaja.

SASTANAK MLADIH LIDERA

U prosincu je održan prvi sastanak bhakta, pretežno mladih, okupljenih oko svrhe propovijedanja u gradu Zagrebu. Prisutni su predstavili dosadašnja vlastita ostvarenja u pogledu propovijedanja te otkrili planove i ciljeve za budućnost. Veliki naglasak stavljen je na jedan veoma zanimljiv program o kojem ćete imati priliku više čuti već u sljedećem izdanju Biltena.

PRVI REZULTATI PRABHUPADA MARATONA

Jeste li znali da ISKCON Zagreb Nova Jaladuta hram ima u centru grada ured s radnim vremenom od 10:00 do 17:00 sati? Jedini je problem što mu lokacija nije fiksna, pa ako ga želite posjetiti morate se malo prošetati između trga Bana Jelačića, preko Zrinjevca do Glavnog kolodvora. Pokretni ured je lako prepoznati, jer je svjetlucavo narančaste boje, a iz njega se čuju zvuci Prabhupadinih bhajana. Moguće je da će taj "ured" prije vas zaustaviti, nego što ćete ga vi sami pronaći.

Tako je taj hodajući „ured“, odnosno Lomancita das, jedne subote prišao gospodinu Tihomiru i ponudio mu knjige, a ovaj ih je radosno prihvatio i uzvratio donacijom. Osim knjiga, Lomancita je Tihomiru uručio i osobni poziv na neko od naših druženja u hramu, na što je ovaj odgovorio da će razmisliti. Nije dugo trebao razmišljati, jer mu je nakon samo nekoliko minuta prišla i bhn. Kristina koja mu je, pogađate, ponudila knjige. Njezina ponuda knjiga ovaj put nije prošla, ali je prošao njezin osobni poziv na druženje s bhaktama. Tihomiru nije trebalo puno da shvati, kako mu je suđeno doći na program.

Tako je gospodin Tihomir iskoristio prvu priliku doći u hram, iz kojeg praktički nije ni izlazio. Često bi u hramu ostao na spavanju, a kada nije noćio u hramu, neizostavno bi dolazio barem na drugi dio jutarnjeg programa, prasadam i službu.

Budući je bio u bliskom kontaktu sa "zaraženima", Tihomir je ubrzo i sam pokazao veliku želju izaći na ulicu u harinam i sankirtan te dobru sreću podijeliti s drugima.

Jedna od službi koju je entuzijastično prihvatio bila je telefonsko kontaktiranje bhakta i naših dobronamjernika, kako bi im za poklon ponudio kalendar za 2022. godinu. Tako ga je većina bhakta imala priliku upoznati preko telefona.

GOPAL GURU ŠKOLA

U prosincu je sa svojim aktivnostima ponovno počela Gopal guru škola. Dvaput mjesečno, u prostorijama dvorane restorana Joyful Kitchen u Radićevoj ulici, djeca bhakta se okupljaju i uz pomno osmišljen program učitelja Ayodhya-deva dasa, Sumitre devi dasi, Dinadayadri devi dasi i Tirtha-sevena dasa nastavljaju razvijati svoje devocijske vještine.

PARKING - IZVJEŠTAJ

U jednom od prošlih Biltena najavili smo kako su radovi na uređenju parkinga trebali započeti već u prosincu. Dijelom i jesu, kao što možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Kakogod, po preporuci nekoliko stručnjaka, među kojima i našeg bhakta Marina, inženjera iz Dubrovnika koji aktivno sudjeluje u samom projektu, ipak smo odlučili pomaknuti datum na veljaču. Razlozi za to su sljedeći: 1) Povoljniji vremenski uvjeti neophodni za izradu kvalitetne podloge; 2) Više vremena za prikupljanje financijskih sredstava do punog iznosa od 206.000 kn (premda smo veoma blizu!). Također, poznato je da radovi ove vrste često iziskuju i dodatne, neplanirane troškove.

U ovome trenutku na kapitalnom računu hrama nalazi se 182.000 kn.

Izvođač radova jamči da će kvaliteta izvedbe biti vrhunska. Jedan naš dobronamjernik, dobar poznavatelj izvođača radova i njegov kolega po struci, također jamči da je naš izvođač radova vrhunski stručnjak i da zaslužuje naše povjerenje.

Nekoliko zanimljivosti glede toga: Naime, kocke su veoma praktične, jer ukoliko npr. dođe do oštećenja kanalizacijske cijevi u zemlji, dovoljno je samo izvaditi nekoliko kocki, popraviti što treba i samo vratiti na mjesto. Nosivost kocki je min. 60 tona. Izvođač radova daje dugogodišnje jamstvo i obvezao se dolaziti naredne tri godine dopunjavati fuge. Sve ovo jamči da će ovaj parking trajati desetljećima.

Sljedeći korak nam je pojačati prikupljanje sredstava i pokušati zatvoriti financijsku konstrukciju do kraja veljače. Stoga, pozivamo vas sve da nam pomognete u tome, naročito u ovom trenutku kada nam je ostalo još tako malo do cilja!

KALENDAR

Novi kalendar za 2022. godinu s motivima naših prekrasnih Sri Sri Gaura Nitai te svim značajnim datumima koje vaišnave obilježavaju, napokon je izašao iz tiska i možete ga preuzeti u zagrebačkom hramu ili naručiti poštom, ako već niste.

REDOVNI IṢṬA-GOṢṬHĪ U HRAMU

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas sve, koji želite dati doprinos ili jednostavno biti obavješteni o zbivanjima u zagrebačkoj Hare Krišna zajednici, na redovna duhovna druženja iṣṭa-goṣṭhī, u hramu, svake nedjelje od 8:30 do 9:00.

Srila Prabhupada u Srimad Bhagavatamu (3.29.17) piše: "Za bhaktu, nema smisla sklapati prijateljstva s običnim osobama; trebao bi se sprijateljavati s drugim bhaktama tako da raspravljajući među sobom, mogu jedni druge uzdići na put duhovnog razumijevanja. To se naziva iṣṭa-goṣṭhī."

Program je informativno-inspirativne prirode. Svatko će imati priliku podijeliti nešto inspirativno, postaviti pitanje te dati izvještaj o vlastitim devocijskim aktivnostima u svjesnosti Krišne.

PRABHUPADA MARATON 2021

Budući da smo ove godine odredili da će maraton dijeljenja knjiga trajati do 7. siječnja 2022., a i da prikupljanje svih rezultata obično traje i po nekoliko tjedana nakon samog maratona, potpuni izvještaj ćemo vam dati u sljedećem izdanju Biltena. Za sada bismo samo otkrili kako je u maratonu 2021 podijeljeno drastično više knjiga nego u prošlom!

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 možete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Built with Mobirise site themes