NOVA JALADUTA NOVOSTI #29
(STUDENI 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

Novi član šire zagrebačke yatre

U obitelji naših dragih bhakta i prijatelja Ane i Tomislava Pereglina pojavila se divna duša po imenu Kanai.

Molimo Vaše cijenjene blagoslove za malog Kanaia da uspješno i brzo napreduje u Krišninoj službi!

Govardhana-puja na otvorenom

Po prvi puta u gradu Zagrebu, a možda i u Hrvatskoj, održan je, ako ne jedan od najvećih, ali zasigurno jedan od "najslađih" vaišnavskih festivala Govardhana-puja. Na otvorenom i to u samom središtu grada Zagreba, u Parku Zrinjevac. Preko 200-tinjak posjetitelja obilježilo je taj povijesni događaj uz bhajane, nuđenje lampica Gospodinu Damodaru, kirtan i obilati prasadam.

Publici su se obratili, najprije Veleposlanik Indije, Njegova Ekscelencija Raj Kumar Srivastava, zatim zamjenik Gradonačelnika Grada Zagreba Svibor Jančić te na kraju naš predsjednik ISKCON-a u Zagrebu Vaikuntha-murti das.

Ukupno je svojim službama u ostvarenju festivala aktivno sudjelovalo preko 50 bhakta i naših dobronamjernika. S obzirom da je samo zahvaljujući zajedničkim naporima moguće izvesti tako veliki festival, iskoristili bismo priliku svima njima se zahvaliti. Naročito bismo pohvalili jednog bhaktu, našeg dragog Mrgendru dasu, čija je ideja bila organizirati festival na otvorenom te koji je svojim entuzijazmom i službama najviše pridonio samoj organizaciji. Mrgendra das se isto tako snažno zauzeo i sproveo u djelo da na čak tri strateške lokacije u gradu (Vukovarska, Branimirova i Fonova) budu postavljeni jumbo-plakati s velikim natpisom: "Hare Krišna", kako bi nebrojeno mnogo "slučajnih" prolaznika čulo i izgovorilo sveto ime.

Ne možemo ne spomenuti i Gaura-mitra dasu, uvijek postojanog i odanog službi kuhanja, koji je sate i sate proveo kuhajući i danima planirajući veliku gozbu.

Istaknuli bismo jednu zanimljivost. Naime, cijeli dan je padala kiša, testirajući našu vjeru (podsjeća li vas ovo na nešto, baš u svezi zabave podizanja Brda Govardhana?), da bi pred sam početak festivala prestala, pa je na kraju sve uspješno završilo.

I za kraj, još jedna informacija. Organizacija ovog događaja koštala je nešto manje od 10.500,00 kn, a financijsko izvješće možete vidjeti na slici ispod:

Kirtan večeri za sve

O slavama Kirtan večeri koje vodi i organizira mataji Ljerka mogli ste čuti u prošlom izdanju Biltena. U ovome bismo samo spomenuli kako smo ih uspješno nastavili redovno održavati svake subote, a na jednoj od njih, svojim društvom nas je počastio i Candramauli Swami koji je tom prilikom dao i kratku inspiraciju.

Mantra Waves

Još jedan kirtan program sličnog formata, Mantra Waves, u organizaciji Lile-avatar devi dasi, i ovoga mjeseca se uspješno održao dva puta te, kao i inače, privukao nekolicinu potpuno novih ljudi. 

Kongregacijski program

U studenom je održana prva kongregacijska nama-hatta u prostorijama Joyful Kitchena. Poseban gost je bio Candramauli Swami od kojega je oko 60-ak uzvanika imalo priliku čuti o inicijativama i stupnjevima napretka u bhakti-yogi.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u nama-hatti mogu se javiti odgovornoj osobi Ayodhya-devi dasu.

Sankirtan turneja brahmacarija u Bosni

U prošlom izdanju Biltena izvijestili smo vas kako su naši hramski brahmacariji otišli na putovanje u susjedstvo dijeliti knjige. Turneja se dijelom nastavila i u studenom. Iako se na prvu može učiniti nevjerojatno, ali oni su tom prilikom podijelili čak 1300 Caitanya Caritamrita! Između onih koji su imali priliku dobiti svoj primjerak, po tko zna koji put, ponovo se našao i Semir Osmanagić, veliki prijatelj bhakta koji uvijek kada za to postoji prilika ustupa bhaktama prostor za harinam i sankirtan te na taj način svim posjetiocima bosanskih piramida pruža priliku doći u kontakt sa Svetim imenom i knjigama Srila Prabhupade.

Kućni programi za mlade

Zbog sve većeg zanimanja mladih za svjesnost Krišne u posljednje vrijeme, povećali smo učestalost redovnih kućnih druženja, pa tako umjesto svaka dva tjedna, održavamo s njima programe barem jedan puta tjedno. Vrlo često se pojavi i poneko novo lice, a jednom prilikom se pojavilo čak četvero novih mladih ljudi, što smatramo velikim uspjehom. Raduje nas i to da aktivnost za nove i mlade ljude tu ne završava, već oni nastavljaju redovno posjećivati hram te se uključivati na razne načine u službe.

Gostovanje Prahladanande Swamija

Nakon dugo vremena u goste nam je došao naš GBC predstavnik Prahladananda Swami. Maharaj je za vrijeme svog boravka u hramu svakodnevno držao predavanja iz Srimad Bhagavatama.

Jedan dio vremena Maharaj je iskoristio za odlazak u Koprivnicu, gdje je na zadovoljstvo lokalnih bhakta sudjelovao u proslavi Govardhana-puje.

Maharaj je nastavio putovanje posjetivši bhakte u Zadru i Splitu, a društvo su mu pravili Patita-pavana das i Vaikuntha-murti das, koji su tom prilikom u Splitu, u samo tri dana, podijelili oko 100 knjiga Šrila Prabhupade.

Harinam i sankirtan

Ako ste primijetili da je u studenom došlo do zatišja sa harinamima, nije vam se učinilo, u pravu ste. Kakogod, pokušali smo održati hariname barem subotama, a ostatak vremena i energije uložili smo u dijeljenje knjiga, što se itekako isplatilo u pogledu rezultata.

Tako je u studenom podijeljeno oko 1500 transcendentalnih knjiga Srila Prabhupade.

(U ovoj brojci nalazi se samo manji dio već spomenutog broja podijeljenih knjiga iz Bosne i Hercegovine, budući da je dio tih knjiga podijeljen i spomenut u prošlom mjesecu).

Da je dijeljenje knjiga zabavno i lako možemo vidjeti u primjeru mlade djevojke Laure, koja unatoč činjenici da se nalazi u invalidskim kolicima, energično i ekstatično dijeli knjige. Veliki smo sretnici što kroz njezin primjer možemo posvjedočiti kako na duhovnom putu služenja ne postoje materijalne prepreke.

Prabhupada maraton

Premda tradicionalno maraton dijeljenja knjiga počinje i traje za vrijeme mjeseca prosinca, sankirtan bhakte s Nove Jaladute nisu mogli čekati, pa su s maratonom krenuli već u posljednjem tjednu studenog. Čuvši tu vijest Nayanananda das je odmah “zahtijevao” hitnu isporuku 1000 knjiga, što je za njega poznato da i nije neka velika količina (kasnije smo mu ispostavili još 1300).

Dan odlaska Srila Prabhupade

Ove godine je dan odlaska Srila Prabhupade obilježilo četrdesetak bhakta. Kako nam je Prahladananda Swami bio u gostima, imali smo priliku čuti njegovo predavanje. Vaisnava-seva das i njegova sestra Krsna-katha devi dasi predvodili su tim zadužen za abhishek, dok su za prasadam gozbu bile zadužene mataji's Sadhumati-sakhi i Saridvara.

Predsjednik Republike Hrvatske izgovara "Hare Krišna" na nacionalnoj televiziji

Predstavnik komunikacijskog odjela Nove Jaladute Devarsi Narada das uputio je srdačno pismo predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Zoranu Milanoviću. Povod tome je bio Predsjednikov nedavni pozdrav sa Hare Krišna pri završetku jedne od konferencija za novinare. Ovaj simpatični događaj izazvao je vrlo pozitivne reakcije kako kod bhakta, tako i kod širokih narodnih masa koje su imale priliku pogledati taj snimak. S tim u vezi, jedan naš član nam je posvjedočio kako su on i gospodin Milanović u mladosti bili poznanici te da su zajedno pjevali Hare Krišna. S toga nas ne bi trebalo začuditi što vidimo kako gospodin predsjednik poznaje “materiju”. Nama ostaje nadati se da će ovakvih pozdrava sa Hare Krišna biti sve više, jer se sa takvih pozicija sveto ime može čuti daleko dalje i time donijeti dobrobit za sve one koji ga tom prilikom čuju, kao što donosi dobrobit i onome tko ga izgovara.

Sadhana kamp

Još jedan nevjerojatni dokaz da ne postoje ograničenja u propovjedaniju, tako da svatko tko je uključen u proces bez obzira na položaj, uvjete i godine može propovijedati, uvjerili smo se na primjeru male Lilit, kćeri Devarsi Narade dasa. Iako je riječ o maloj, naizgled bespomoćnoj djevojčici, ona već pokazuje veliki propovjedački potencijal. Da bi bolje razumjeli o čemu je riječ, pred vama je priča o službi koju je napravila.

Lilit već duži vremenski period svojim prijateljima i prijateljicama iz škole prepričava uzbudljive avanture u svezi boravka u hramu i prisustvovanja programima, naročito jutarnjim (mangala-arati). S posebnom pažnjom trudi im se dočarati zanimljivosti iz hrama, kako bi i u njima probudila zanimanje i želju da i sami dođu u hram. Onog trenutka kada je govorila o jutarnjem programu na način da ga je nazvala: "Festival prije izlaska Sunca", stvar je bila riješena. Njezini prijatelji i prijateljice su imale njezinu punu pažnju i želju da i sami vide o čemu je tu zapravo riječ. To oduševljenje djece probudilo je u nama malu zabrinutost kako će njihovi roditelji reagirati. No, na naše iznenađenje i oni su postali veoma zainteresirani i privučeni idejom da zajedno sa svojom djecom prenoće u Krišninom hramu i zajedno sudjeluju u tom "Festivalu prije izlaska sunca".

Naši mali i veliki gosti aktivno su sudjelovali već od samog trena njihovog dolaska. U večernjem programu su pjevali i plesali uz Gaura-arati i kirtan. Zatim smo ponudili lampice Gospodinu Damodaru i poslušali prigodno predavanje Vaikunthe-murtija dase na temu "Što je svjesnost Krišne?" Nakon ispijanja čaše domaćeg mlijeka s farme Divya-prabandhe dase, djeca su podigla dva šatora, jedan za "brahmacarije" , drugi za "brahmacarine", gdje su sretno utonuli u san uz opise zabava iz Krishna book-a. Opis zabave o dragulju Syamantaki posebno je privukao njihovu pažnju.

Nakon takvog uzbudljivog dana, ujutro su svi ustali s velikim entuzijazmom (čak i dječak od tri i pol godine!). Djeca su imala priliku pjevati i plesati za vrijeme mangala-aratija, ponuditi lampice te služiti Tulasi-devi aratijem.

Vrijeme predviđeno za japu djeca su iskoristila da “dospavaju” još malo, dok su roditelji za to vreme učili mantrati. Nakon darsana i Prabhupada-puje, kojoj su djeca također asistirala, svi su mogli poslušati predavanje Devarsi Narade dasa, prilagođeno za velike i male.

I naravno, zaokružili smo ovu avanturu posebno ukusnim i dugo ne viđeno obilnim prasadamom u kojemu su svi uživali do punog zadovoljstva.

Da nam gosti ne odu kući praznih ruku pobrinuo se Lomancita das koji im je, baš spremajući se za sankirtan, podijelio setove knjiga i paketiće maha-prasadama.

Svi smo se s oduševljenjem pitali ”Kada će se ovako nešto ponovo dogoditi?” i odmah smo počeli planirati sljedeće druženje.

Iskoristili bismo priliku pozvati sve roditelje s djecom da nam se pridruže i tako još više uveličaju ovaj, očigledno nevjerojatno uspješan propovjedački program.

Izvještaj: Kurikulum vjeronauka za osnovnu školu

U prošlom izdanju Biltena mogli ste čuti o ideji uspostavljanja Hare Krišna/vaišnavskog vjeronauka koji bi se djeci u osnovnoj školi pisao pod redovne sate vjeronauka. Korak naprijed u tom smjeru je da su Dharma-setu das i Devarsi Narada das uistinu počeli ozbiljno raditi na samoj knjizi vjeronauka (kurikulum).

Devarsi Narada das sudionik okruglog stola u Europskoj poslovnoj školi

Devarsi Narada das imao je priliku uzeti učešće kao gost i jedan od izlagača u okviru okruglog stola Europske poslovne škole u Zagrebu. Cijela tribina se odvijala uživo, fizički i online. Tijekom same tribine naglasak je bio na ideologijama koje mijenjaju svijet, gdje je kao slavni primjer predstavljen život Srila Prabhupade. Osim toga govorilo se i o temi „Održivi načini življenja“, koji je prisutnima pobliže predstavljen kroz primjer Prahlade Maharaja. Devarsi Narada se još pobrinuo i da svatko od izlagača dobije svoj primjerak Bhagavad-gite.

Konferencija LQ

Ponovno u akciji, ovoga puta na LQ konferenciji LQ alumini kluba, održanoj u Tuheljskim Toplicama, na velikom skupu poduzetnika i visokog menađmenta, Devarsi Narada das podijelio je sedamnaest Bhagavad-gita u sklopu seminara gospođe Ivane Conjar, koji je imao naziv „Dharmičko vodstvo“.

Live to give kampanja

Kako kasnimo s izdavanjem Biltena, tako je zaključno sa 7. siječnja 2022. godine završila Live to give kampanja, te Vam i dalje nudimo Bhagavad-gite po posebno promotivnim cijenama ukoliko uzmete više komada.

Parking - izvještaj

Kampanja za renovaciju parkinga u punom je jeku. Do sada je, od potrebnih 206.000 kn, prikupljeno preko 150.000 kn. Arhitekti su pri kraju izrade plana, a radi se i na konačnom odabiru kamenih kocki u skladu s preporukama struke. Uprava hrama je u redovitim kontaktima s odabranom tvrtkom zaduženom za realizaciju projekta. Vremenski period trajanja radova procijenjen je na četiri tjedna. Neizmjerno hvala svima na ljubaznim donacijama, a iskoristili bismo priliku zalomiti Vas, ukoliko još niste (pa čak i ako jeste), da uplatite svoj doprinos na hramski račun za kapitalne projekte prikazan na dnu Biltena.

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 možete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Built with Mobirise site creator