NOVA JALADUTA NOVOSTI #28
(LISTOPAD 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

MEDIJI - INCIDENT U PULI

Nakon niza negativnih priloga i tekstova u medijima o pokretu Hare Krišna, povezanim s nesretnim slučajem jednog vjerskog udruženja u Puli, koje dijeli slične korijene s Međunarodnim društvom za svjesnost Krišne, odbor za komunikacije pri MDZSK (Govindananda das, Isvara-puri das i Devarsi Narada das) reagirao je nizom demanta i ugošćavanjem mnogih medijskih kuća u hramu na Bizeku.

Devarsi Narada das lavovski se potrudio da o konferenciji za novinare, koja je planirana u hramu, obavijeste što veći broj novinara i urednika svih medijskih kuća.

Pod prijetnjom dolaska nekoliko autobusa punih naših gnjevnih članova iz cijele Hrvatske, koji će bakljama i glasnim pjevanjem ispred njihovih redakcija protestirati protiv njihovih laži i izokrenutih istina, Devarsi Narada je uspio u hram privući velik broj novinara. Tako smo na toj konferenciji u hramu imali pet glavnih medija čije su tekstove u narednim danima prenijeli i ostali mediji koji nisu prisustvovali samoj konferenciji.

Tim postupkom se zaustavilo nanošenje štete ugledu pokreta Srila Prabhupade, a zainteresiranost za pojmom Hare Krišna se povećala, što je za rezultat donijelo veći interes javnosti i, prirodno, veći broj podijeljenih knjiga u narednom periodu.

Novi, pozitivni medijski zaokret, mogao se osjetiti i dolaskom novinara s RTL televizije, čiji je uradak, u najmanju ruku, bio korektan.

SADHANA KAMP ZA DJECU

Poslije dužeg vremena, u hramu smo ponovo počeli održavati aktivnosti za najmlađe. U okviru novog koncepta, za razliku od prvobitnog, naglasak je više stavljen na lifestyle djece, ali i roditelja, što bi značilo život kroz primjenu Hare Krišna učenja. Taj koncept mališane potiče i ohrabruje na pohađanje svih hramskih programa (uključujući i mangala-arati) i aktivno sudjelovanje u njima te vršenje praktičnih službi poput čišćenja, pomoć u kuhinji, izrada garlanda i sl. Čini se da je za njih sve to prava uživancija!

Pored mnoštva ideja, a u svezi sa ovim projektom, ističe se jedna, poprilično odvažna, a to je rad na tome da se ovakav obrazovni program uvrsti u satove vjeronauka, čime bi se djeci koja idu u školu njihovo pohađanje 'Sadhana kampa' u hramu bilježio kao pohađanje predmeta vjeronauka.

Ovim putem pozivamo sve roditelje, zainteresirane za realizaciju ove ideje, ali i slanje djece u hram, da se jave Devarsi Naradi dasu.

KIRTAN VEČER ZA SVE

Nakon nešto više od pola godine ponovno smo krenuli s redovnim kirtan večerima u hramu. Veliki odaziv mnoštva bhakta potvrdio je da su nam ovakvi programi svima veoma nedostajali i da ih treba nastaviti redovno održavati, posebice ako imamo u vidu da se vrlo često na kirtan večeri u hramu pojavi i po nekoliko potpuno "novih" ljudi.

Druženje sa svetim imenom na ovaj način povoljno ja za sve, stoga vas sve pozivamo da uzmete učešće u ovoj službi. Dobrodošli su svi, jer samo na taj način, udruženi, možemo omogućiti da ovakve večeri postanu praksa, a ne izuzetak!

HARINAM

Redovno smo održavali subotnje hariname u Zagrebu.

Izdvojili bismo kako se jedan takav harinam jedne subote odvijao tik do presice Stožera za civilnu zaštitu. Ugledavši Mrgendru prabhua, ministar Božinović mu se blago obratio, što je ovaj iskoristio kako bi mu poklonio jednu od sponzoriranih Bhagavad-gita.

Jedan drugi harinam lansirao je jednog mladića, Roka, ravno u hram na ručak i Gaura Arati.

SANKIRTAN

Ovaj mjesec, za zadovoljstvo Šri Šri Gaura Nitai, u Zagrebu i susjednoj Bosni, podijelili smo oko 1000 knjiga Šrila Prabhupade!

PROGRAMI ZA MLADE

Nastavili smo s programima za mlade koji se redovno održavaju u hramu i gostima, kod naših prijatelja.

ŠKOLA KUHANJA

Nastavili smo sa tečajem kuhanja u hramu. Buduće Krišnine kuhare i kuharice obučavao je Vaikuntha-murti das.

FESTIVAL S BHAKTAMA IZ ČEŠKE U DARUVARU

Tijekom ovog mjeseca imali smo priliku prisustvovati festivalu u Daruvaru kod Dviya-prabandhe prabhua i njegove obitelji, na kojem su kao gosti bili prisutni i bhakte iz Češke, zajedno s našim Markandeya-rsi prabhuom. Ova prilika je dala mogućnost da se u predivnom jesenjem farmskom ambijentu okupi oko sedamdeset bhakta iz svih dijelova Hrvatske.

Istaknuli bismo još kako dolazak naših gostiju iz Češke nije ostao samo na tome. Bhakte uvijek gledaju na koji način mogu služiti sankirtan misiju. Kako se u blizini Daruvara nalazi nekoliko Čeških sela, to je bila savršena prilika za gostujuće sankirtanere iz Češke da i u "tuđoj zemlji" nastave svoju službu. U par dana podijelili su stotinjak knjiga Šrila Prabhupade na Češkom jeziku.

Uz sve navedeno, na samom festivalu smo imali i priliku prisustvovati go-puji tako što smo kravicu obožavali na način kako je to preporučeno - aratijem i kirtanom.

LIVE TO GIVE KAMPANJA

U prosincu počinje poznata 'Live to give' globalna kampanja koja ove godine za cilj ima podijeliti 2,200,000 Bhagavad-gita u cijelome svijetu. I mi ćemo uzeti učešća u kampanji, a pomoći nam možete već sada, i to na sljedeći način. Novo izdanje Bhagavad-gite možete kupiti ili sponzorirati po posebnim promotivnim cijenama koje se nalaze na plakatu ispod. Dakle, kupite i podijelite sami ili sponzorirajte kako bismo ih mi podijelili u vaše ime. Zahvaljujući Vama, mnoge sponzorirane Bhagavad-gite iz prošlogodišnje kampanje završile su u dobrim rukama poznatih i utjecajnih osoba u regiji.

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 možete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Start a free site - Go now