NOVA JALADUTA NOVOSTI #27
(RUJAN 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

Inicijacija bhaktin Snežane

Bhaktin Snežana Babić iz Srbije, premda daleko, godinama podržava naš hram i jako lijepo služi Šri Šri Gaura Nitai na razne načine. Presretni smo, stoga, da je na Dan pojave Srila Bhaktivinode Thakure, u Subotici, na jedan veoma poseban i neuobičajen način, primila inicijaciju od svog duhovnog učitelja, Njegove Svetosti Bhaktivaibhave Swamija. Naime, Maharaj je inicirao Snežanu tako da je, u dogovoru s autoritetima iz zagrebačkog hrama, putem pisma, instruirao i opunomoćio Bhakti-granthu prabhua da predvodi ceremoniju davanja inicijacije. Pred božanstvima i okupljenim vaišnavama, bhn. Snežana je dala zavjete te sada ima novo ime: Sukanya Madhavi devi dasi. Poželimo joj sav uspjeh i blagoslove u službi za gurua i Gaurangu!

Ceremoniju yajne izveo je Cedi das.

Ratha Yatra

Iza nas je šesta po redu Ratha Yatra u Zagrebu, i to prema riječima mnogih, najuspješnija do sad!

Ovaj događaj, 4. Rujna 2021., u samome središtu grada Zagreba, okupio je više od 250 bhakta i simpatizera Pokreta te nebrojeno mnogo znatiželjnih posjetitelja, turista i prolaznika.

Sudjelovala su trojica duhovnih učitelja, sannyasija, Prahladananda Swami, Candramauli Swami i Kadamba Kanana Swami.

Plesačica Gospodina Jagannatha, Anuradha devi dasi, čak dva puta izvela je tradicionalni bharat-natyam ples.

S kočije je podijeljeno 1300 paketića prasadama.

Jagannatha, Baladeva, Subhadra i Šrila Prabhupada ovoga puta imali su nešto dužu rutu, sve do Glavnog kolodvora.

Tog dana podijeljeno je više od 380 knjiga Šrila Prabhupade.

Konačnicu je obilježila podjela ukusnog prasadama - oko 350 samosa i 650 khaja ("Jagannathovi jezici", slatkiši).

After-party, Sunday Feast, okupio je preko 100 posjetitelja, uključujući dvije potpuno nove osobe. Jedan od njih, svjetski putnik Julio, u hramu je proveo tri dana i radio vrijednu službu za Šri Šri Gaura Nitai.

Odmah po završetku festivala članovi organizacijskog tima Ratha Yatre ozbiljno su počeli razmatrati mogućnost izgradnje vlastite kočije već za iduću godinu. O samim planovima, kao i o prilikama za sudjelovanje u ispunjenju ovog projekta, bit ćete na vrijeme obavješteni.

Iskoristili bismo priliku zahvaliti se svima koji ste i na najmanji način, makar vlastitim prisustvom, omogućili i uveličali ovaj prekrasan događaj. Naročito bismo istaknuli i zahvalili se jednoj osobi, bez čijeg posebnog i iznimnog napora, sve ovo jednostavno ne bi bilo moguće. To je Devarsi Narada das! Isti već sad kreće s organizacijom još veće i još velebnije Ratha Yatre sljedeće godine. Sva slava predanim bhaktama Gospodina Jagannatha!

Radhastami

Ove godine smo za Radhastami imali posebnog gosta, Njegovu Svetost Kadamaba Kananu Swamija. Znamo da festival okupi veliki broj bhakta i posjetitelja, ali i da društvo duhovnih učitelja učini da se taj broj uveća, što je i ovaj put bio slučaj. Tako je stotinjak posjetitelja prisustvovalo samom festivalu. Od toga, hram je po prvi puta posjetilo troje "novih" ljudi. Jedan od njih je nastavio redovno posjećivati hram i sve se više uključuje u razne aktivnosti u hramu i zajednici.

U prostoru dječje igraonice naš Majstor iluzije, Krsna-kirtan das, pripremio je zabavnu i interaktivnu mađioničarsku predstavu za desetak mališana.

Harinami

Nekolicina entuzijastičnih bhakta odlučila je sunčane rujanske dane provesti u harinamu, dajući svima koje sretnu priliku uživati u nečem daleko višem, nego što je to sunčan dan. Pogađate, priliku uživati u okusu svetog Imena. Kako to obično biva, bilo je onih koji su s posebnom pažnjom i zainteresiranošću promatrali o čemu je riječ, do uličnih svirača koji su baš u trenutku dok su bhakte prolazile, svirali pjesmu My Sweet Lord Georgea Harrisona, tako da se odmah ukazala prilika podijeliti im knjigu Chant and be Happy, koja na zadnjoj korici ima sliku i komentar ovog velikog prijatelja bhakta. Uz njih, bilo je i onih koji su bojažljivo i sa strane promatrali, do onih koji su se kao stari znanci “na prvu” uzeli učešće u harinamu.

Sankirtan

Mjesec Rujan se pokazao veoma uspješnim u pogledu dijeljenja knjiga. Podijeljeno je 1720 transcendentalnih knjiga Šrila Prabhupade.

Izdvojili bismo kako je od toga 856 knjiga podijeljeno u samo jednom tjednu!

Pored uobičajenog angažmana u distribuciji knjiga u Gradu Zagrebu, bhakte su ovaj mjesec imale i dvije sankirtan turneje, od kojih je jedna bila u Rijeci, a druga na Hvaru.

U sankirtanu su prvi puta sudjelovali bhakta Mario i Emily.

Bhadra-purnima kampanja

U Biltenu za mjesec Srpanj najavili smo Bhadra-purnima kampanju koja je upravo završila i to iznimno uspješno.

Podsjećamo, dan punog mjeseca u mjesecu Bhadra (rujan) - Bhadra-purnima - dan je kada je Sukadeva Gosvami završio svoje sedmodnevno izlaganje Srimad Bhagavatama Maharaji Pariksitu. U spisima je rečeno, “Ako na dan punog mjeseca u mjesecu Bhadra osoba postavi Srimad Bhagavatam na zlatni tron i pokloni ga nekome, dostići će transcendentalno odredište.”

Tim povodom, okupili smo tim entuzijastičnih bhakta (Call centar) koji su imali zadatak nazvati preko 300 brojeva telefona iz evidencije članova, prijatelja i dobronamjernika hrama te im ponuditi komplete Srimad Bhagavatama (komplet od svih 18 knjiga na engleskom jeziku ili samo dvije - prvo i drugo pjevanje - na hrvatskom jeziku).

Sva zarada namijenjena je isključivo, prijeko potrebnoj, obnovi hramskog parkinga, koji se nalazi u kritičnom stanju i postaje sve više neupotrebljiv.

Najpovoljnija ponuda izvođača radova iznosi 200.000 kn, a nacrt plana parkinga možete pogledati na priloženoj fotografiji.

U dva tjedna trajanja kampanje podijeljeno je:

- 2 seta Caitanya Caritamrite (26 knjiga)
- 4 seta Srimad Bhagavatama na engleskom jeziku (72 knjige)
- 30 Srimad Bhagavatama na hrvatskom (prvo i drugo pjevanje)
- 6 knjiga Krishna booka (Srila Prabhupadin sažetak na 10. pjevanje SB-a)

Ukupno: 134 knjige!

Za vrijeme trajanja kampanje sakupljeno je oko 30.000 kn. Računica je sljedeća:
80.000 prije kampanje + 30.000 nakon kampanje = 110.000 kn ukupno na raspolaganju.

To znači da nam nedostaje još 90.000 kn.

Sigurni smo da, zahvaljujući dodatnim donacijama i velikodušnim naporima svih vas, zajedničkim snagama, možemo otpočeti s radovima već krajem ove godine, kada bi teški strojevi mogli započeti svoj posao.

Svoje srdačne donacije možete uplatiti na hramski račun za Kapitalne projekte:
IBAN: HR5623400091510955126.

U nastavku možete čuti i vidjeti kako smo u hramu obilježili sam dan Bhadra-purnime. Kako je rečeno u gore spomenutom citatu iz spisa, Bhagavatam treba postaviti na zlatni tron. Pitate se odakle nam tron od zlata i ako ga uistinu imamo, kako to da "žicamo" za parking. E pa, zapravo ga nemamo, ali smo se snašli tako da nam je mataji Ljerka posudila jedan zlatni dukat koji smo iskoristili u tu svrhu te na nj postavili Bhagavatam. Bhagavatam se nije bunio.

Zatim smo obožavali Bhagavatam aratijem i naravno, kirtanom.

Zatim smo s Bhagavatom na glavi obišli tri puta oko hrama.

Tijekom ovog svepovoljnog dana, javile su nam se i bhakte koje su na vrijeme nabavile svoje primjerke, obavijestivši nas da su i oni u svojim domovima održali sličnu ceremoniju, a zatim taj isti Bhagavatam poklonili nekome. Svi se spremaju za transcendentalno odredište! Jedan bhakta je do kasno u noć tražio pogodnog kandidata kako bi mu do ponoći poklonio svoj primjerak Bhagavatam Purane koja je sjajna poput Sunca.

Od srca hvala svima koji su sudjelovali u kampanji.

Veselimo se ponovnom zajedničkom služenju!

Još malo o parkingu

Slijedi intervju koji je Devarsi Narada das vodio s Devarsi Naradom dasom.

DRND: Dragi Devarsi Narada das, od prošlog našeg intervjua, ima li kakvog napretka?

Devarsi Narada das: Kako da ne!? Ako se prisjetiš, prije nekoliko mjeseci si me pitao koliko imamo sredstava na kapitalnom računu za parking i ja sam ti rekao 50.023,30 kn. Danas je situacija potpuno drugačija. U ovom trenutku na računu imamo 110.925,48 kn. Iskoristio bih priliku zahvaliti se svim velikim i malim donatorima. Posebice našem Call centru koji je napravio veliku stvar za vrijeme Bhadra-purnima kampanje u kojoj je podijeljeno preko 130 Maha-big knjiga, i zajedno s bhaktama koji su tad radili sankirtan na ulici - prikupilo se 40.000 kn.

DRND: Je li to dovoljno ili treba još sredstava?

Devarsi Narada das: Pa negdje smo malo više od pola puta. Za parking treba približno oko 200.000 kn (treba uzeti u obzir i još nekih 20% više, jer kad krenu radovi, znaš kako to ide, uvijek se nađe poneki dodatni trošak). No, kao što sam i prošli puta bio optimističan tako sam i sad. Bageri izlaze na teren negdje pred Božić 2021., a mi pred sobom imamo još i Prabhupada maraton, kao i pojačanu kampanju koju planiramo za prosinac.

DRND: Ako bageri dolaze pred kraj godine, kako ćemo riješiti taj ostatak ukoliko ne uspijemo prikupiti sva sredstva?

Devarsi Narada das: Osobno mislim da ćemo uspjeti skupiti gotovo pa sve, a ukoliko se to ipak ne dogodi, uvijek imamo nekoliko opcija zaduživanja. Sjetimo se da je ovaj hram isto tako završen kreditnim zaduživanjem gdje su mnogi bhakte bili jamci (Tulasi Vallabha prabhu i dr.). To je jedna opcija, ali ja bih ipak možda išao na jednu drugu opciju - bjanko zadužnicu. Postoje i drugi načini, na primjer odgoda plaćanja i slično. No, pustimo sada to, bolje da se koncentriramo kako možemo to napraviti bez zaduživanja.

DRND: Maloprije si spomenuo pojačanu kampanju. O čemu je riječ?

Devarsi Narada das: Za prosinac planiramo tiskati kalendare s predivnim fotografijama Sri Sri Gaura Nitai i Srila Prabhupade iz našega hrama, koje ćemo slati bhaktama i našim dobronamjernicima na kućnu adresu kao "poklon". Kalendar je u potpunosti besplatan, ništa ne očekujemo za uzvrat, ali ako slučajno netko ipak bude raspoložen uzvratiti na taj predivni "poklon", može slobodno uplatiti donaciju. Neki daju 100, neki 200, neki 500 KN. U svakom slučaju, sva sredstva će ići isključivo za parking. U slučaju da do 15.12. netko ne dobije kalendar, može se javiti Vraja Mandala Priyi mataji na 091 562 64 62 te zatražiti svoj "besplatni" primjerak.

DRND: U kojoj je fazi sada parking?

Devarsi Narada das: Nikad goroj! Šalim se, vjerojatno si želio pitati u kojoj je fazi izrade? Trenutačno je u fazi izrade projekta na čemu rade neovisno dvoje eksperta inženjera. Bh. Marin iz Dubrovnika i jedna gospođa iz Karlovca. Geodeti su završili svoj posao i ovom prilikom bih se zahvalio Gaura-sakti dasu što je u potpunosti financirao cijeli taj geodetski proces i na općenito njegovom angažmanu oko cijelog ovog velikog projekta.

DRND: Hvala ti na ovim detaljnim informacijama, nadam se da će se sljedeći naš razgovor dogoditi na već popločanom parkingu.

Devarsi Narada das: Hvala i tebi! Ne znam zašto, ali kad god razgovaram s tobom imam osjećaj da se životima znamo...

Škola kuhanja

U hramu smo započeli sa redovnim tečajevima kuhanja za naše mlade bhakte i dobronamjernike. Buduće Krišnine kuhare i kuharice obučavao je Vaikuntha-murti das.

Donacije za brahmacarije

Nedavno ste imali priliku pročitate poziv za prikupljanje donacija, kao idealnu priliku za sudjelovanje mnogih kongregacijskih bhakta u sankirtan misiji. Namjera nam je bila hramskim brahmacarijima koji svakodnevno izlaze van dijeliti knjige kupiti kvalitetnu odjeću i obuću za neometano i sigurno vršenje njihove službe. Vašim srdačnim donacijama tako smo sakupili preko 2000 kuna. Hvala svima koji su sudjelovali. Skupno slavljenje Gospodinovog svetog imena ki jai!

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 možete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Mobirise web software - Click for more