NOVA JALADUTA NOVOSTI #26
(KOLOVOZ 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

Harinam turneja
Waves of sankirtan

Desetak bhakta iz harinam tima 'Waves of sankirtan', i ove godine, u periodu od 1.8. do 11.8., otisnulo se na turneju po gradovima Dalmacije, Kvarnera i Istre, sve od Splita do Pule. Stalni članovi turneje: Prema-murti d, Gaura-mitra d, Dharma-vatsala d, Uddhava-mitra d, bh. Alen, bh. Subala, Sadhumati-sakhi dd, Taruni Radha dd, Seva-kunja dd i bhn. Ploa, ukupno su održali 13 harinama, a pridruživali su im se i lokalni bhakte. Podijeljeno je ukupno 252 knjiga Šrila Prabhupade, a za tako lijepu brojku najviše je zaslužan Uddhava-mitra das iz Slovenije, koji je, kako kažu, dijelio knjige "brzinom uma". Po prvi puta na turneji se dijelio i prasadam te je tako 720 paketića prasadama završilo u ručicama, ali i pod zubićima, sretnih duša.

Ekipa se posebno zahvaljuje bhaktama koji su ih dočekali smještajem i time omogućili izvedbu turneje. Domaćini su bili: Mrgendra d (Čiovo), Ananta-sesa d, bh. Luka te Damodara-sena d s obiteljima (Zadar), mama Višnja i Aco (roditelji Seva-kunje dd u Šibeniku), Srivas-pandit d (Rijeka), Sivananda-sena d i Caitanya-nitai d (Pula).

Harinam i sankirtan

Osim na obali, harinam i sankirtan događali su se i na kopnu, ali i na otocima.

U kolovozu je podijeljeno 1,100 knjiga Šrila Prabhupade!

Balarama Purnima

Mjesec kolovoz uvijek je u znaku naših veoma značajnih festivala. Ove godine smo ih imali tri (prošle ih je godine u kolovozu bilo čak četiri). Prvi po redu bio je Dan pojave Gospodina Balarame.

U društvu velikog broja bhakta, kako to obično i biva, uz bhajane i abhisek, slavili smo Gospodina Balaramu te Mu na ovaj sve povoljan dan uputili molitve za duhovnu snagu na putu predanog služenja. Predavanje je održao Kakudmi das.

Zahvaljujemo svima koji su, i na najmanji način, doprinijeli izvedbi ovog festivala, koji je, prema povratnim informacijama nekolicine bhakta, protekao posebno "glatko" i "cool".

Bh. Andrei postao je Advaita das

Naš hramski brahmacari i sankirtan bhakta, bh. Andrei, na svepovoljni Dan pojave Gospodina Balarame, primio je prvu inicijaciju od Njegove Svetosti Bhakti Vikase Swamija, koji mu je tom prilikom nadjenuo ime - Advaita das. Poželimo Advaita prabhu-u sve blagoslove gurua i Gaurange za uspješno služenje!

Inače, Advaita das i njegov brat, Ameyatma das, dolaze nam čak iz Rusije, a njihov guru ih je poslao u naš hram dijeliti knjige i, s obzirom da hrvatski nije njihov materinji jezik, ide im prilično dobro. Ne samo to, pravi su primjer poniznih i marljivih bhakta koji prije sankirtana prave capatije za bhakte, čiste kuhinju i služe svojim sustanarima prasadam ujutro, a kada se nakon peterosatnog sankirtana vrate u hram, čiste hodnike i toalete.

Janmastami

Drugi po redu veliki festival, i to onaj koji redovno okuplja najviše posjetitelja, bio je Šri Krišna Janmaštami, odnosno Dan pojave Gospodina Krišne (u vaišnavskom narodu još poznat kao, "Krišnin rođendan").

Kao pravi Slavljenik, u raskošnoj bijeloj odjeći zlatne boje, sa svjetlucavim nakitom, velikim turbanom na glavi i ovjenčan prekrasnim cvjetnim garlandom, koje je prihvatio od bhakta kao njihovu službu Njemu, Gospodin je bio spreman za ovaj veliki dan, baš kao i bhakte, koje su cijeli dan služile kako bi Gospodin i Njegovi rođendanski gosti mogli doživjeti posebno transcendentalno iskustvo.

Od ranog jutra, Gaura-mitra d, Nrsingha-lila dd, Fani, Gita (kćer bh. Zorana Crnčevića), Emily i Karmen, ukrašavali su hramsku prostoriju, dok su u kuhinji, Vraja Mandali Priya dd, Vaikuntha-murti d i bh. Mario Jukić, pripremali rođendanske ponude Gospodinu. Za prekrasno novo odijelo za Gaurangu i Nityanandu pobrinula se Krsna-rupini devi dasi koja je na njemu radila čak godinu dana!

Svojim prisustvom počastio nas je i Veleposlanik Indije, Njegova Ekscelencija Raj Kumar Srivastava, inače rodom iz Mathure i koji je, što bismo rekli, "bhakta u srcu". Ne čudi stoga da je baš ovaj Veleposlanik posebno naklonjen baš nama (pored mnogih "duhovnih" institucija iz Indije koje djeluju u Republici Hrvatskoj). Vrijedi spomenuti i kako je u pratnji s njim hram prvi puta posjetilo čak deset članova njegovog osoblja iz ambasade. Naročito zanimljivo je i to kako su svi do jednoga donijeli Krišni rođendanski poklon kao što i je običaj činiti kada nekome idemo na rođendan. Hvala im na tom lijepom primjeru!

Rekli smo na početku da ovaj festival okuplja najviše posjetitelja. Tako je u jednom trenu, samo u hramskoj prostoriji, čak 130 osoba zajedno slavilo Krišnu!

Posebno vrijedi spomenuti kako je taj dan u hram po prvi puta, osim osoblja ambasade, došlo i četvero potpuno "novih" osoba. Od toga troje "s ulice", odnosno, iz sankirtana!

Budući da se Gospodin Krišna pojavio u ponoć, postili smo do tada. Kakogod, nismo postili od glasnog i entuzijastičnog pjevanja svetog imena čime smo i dočekali sam tren Krišnine pojave. U ponoć smo uživali u razmijeni ljubavi među bhaktama kroz služenje i prihvaćanje Krišninih ostataka gozbe.

Dan pojave Šrila Prabhupade

Već sljedećeg jutra (neki nisu niti oka sklopili, već su samo nastavili služiti) dočekao nas je još jedan festival, i to najznačajniji za sve iskrene sljedbenike Šrila Prabhupade. To je Dan pojave Osnivača-acarye ISKCON-a Njegove Božanske Milosti A. C. Bhaktivedante Swamija Šrila Prabhupade. Ove godine to je bila točno 125. godišnjica njegove pojave.

U čitavom svijetu ovaj dan bio je popraćen na poseban način i s velikom pozornošću, na nekim mjestima čak i medijskom. Tako je u New Yorku, na poznatom Time Square-u, osvanula gigantska fotografija Šrila Prabhupade s nekoliko najvažnijih informacija o njegovom životu. U Indiji je premijer Narendra Modi javnosti pokazao posebnu kovanicu s likom Šrila Prabhupade, koja se dala izraditi baš u slavu ove velike godišnjice. I naš je ISKCON hram bio pozvan sudjelovati u online konferenciji uoči tog događaja u Indiji.

Tradicionalno, na ovaj poseban dan, bhakte izražavaju Šrila Prabhupadi svoja osjećanja ljubavi, zahvalnosti te požrtvovnosti njegovoj misiji kroz čitanje pisanih ponuda. Čini se da svatko od nas tek kroz vrijeme i slijeđenje instrukcija koje nam je Prabhupada dao može dublje i potpunije sagledati svoj osobni odnos s njim, tako da je čitanje ponuda i ove godine bila velika inspiracija prisutnim bhaktama, kao i lekcija u kojoj je naš dragi gost iz Crikvenice, Isodyana das, govorio o nevjerojatnom podvigu koji je Šrila Prabhupada učinio kao službu za svog duhovnog učitelja i Krišnu.

Zahvaljujemo svima koji su upriličili ovaj festival!

Posebna zahvala za služenje

Kako je kolovoz poprilično intenzivan mjesec, pun festivala i događanja, iskoristili bismo priliku posebno zahvaliti se abhisek timu, koji već godinama posvećeno, pažljivo i veoma stručno brine da božanstva u hramu dobiju kupanje i obožavanje općenito kakvo zaslužuju. Abhisek tim predvodi Nitai-paramananda das, a pored njega služe i ovi bhakte: Vaisnava-seva d i supruga Lila-avatar dd, Narahari dd, Krsna-rupini dd, Dinadayadri dd, Krsna-katha dd, Krsna-kanta d i bhn. Ivana iz Petrinje. Od nedavno, timu su se priključili i Krsna-rupini dd, Nrsingha-lila dd i suprug Matsya d te Vrsabha d (CMS). Saridvara dd je vanjska suradnica koja svaki festival iz Sinja pošalje mnoštvo voćnih garlanda za abhisek.

Posebno bi se, na njezinoj odgovornosti i nadasve postojanosti, zahvalili i mataji Ljerki, koja već godinama brine za cvjetne aranžmane u hramu, i to ne samo uoči festivala, već i da njih ne nedostaje svakodnevno. Mataji Ljerka ne samo da brine da uvijek ima cvijeća u hramu, već isto tako uključuje i organizira druge u doprinosima toj službi. Ne bi se usudili spomenuti tko je sve za ove festivale doprinio cvjetnim aranžmanima, budući da je bilo zaista mnogo onih koji su donirali cvijeće i/ili financijski potpomogli nabavu, a bojimo se nekoga ne spomenuti.

Svježi ghee od domaćeg mlijeka

U ponudi hramskog shopa od sada možete pronaći i ghee (pročišćeni maslac) od domaćeg mlijeka. Cijena staklenke iznosi 80 kn, a sav prihod od prodaje namijenjen je renovaciji deity room-a i oltara Šri Šri Gaura Nitai, s čime planiramo krenuti sredinom iduće godine.

Kontakt: Vraja Mandali Priya devi dasi, 091 56 26 462

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 možete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Start a web page with Mobirise