NOVA JALADUTA NOVOSTI #24
(LIPANJ 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

NAMA-KARANAM CEREMONIJA

Na astrološki povoljan dan, u hramskoj prostoriji, izvedena je vedska yajna povodom davanja imena novorođenoj kćerkici Sumitre devi dasi i Tirtha-sevane dase. Budući da je mala djevojčica rođena baš na Nrsimha-caturdasi (dan pojave Gospodina Nrsimhadeve) svečano je dobila prigodno ime: Narasimhi. U prisustvu mnogih bhakta i rodbine, yajnu je vodio naš dragi brahmana-vaišnava, Divya-prabandha das.

VEČERNJA ŠKOLA SADHANE ZA PREDŠKOLKE

Sedmogodišnje djevojčice Lilit i Radha, koje su sada već krenule u malu školu da bi se pripremile za prvi razred osnovne škole, iskoristile su priliku i za pohađanje "male hramske škole sadhane". U nekoliko dana dok su boravile u hramu, pohađajući gotovo sve jutarnje i večernje programe, stekle su značajno iskustvo života u hramu te razvile privlačnost prema pjevanju i plesanju, branju cvijeća za Krišnu i izradi garlanda za božanstva te mnogim drugim njima zanimljivim službama i službicama. U drugoj epizodi školice male bhaktine i njihov kapetan Devarsi Narada das podigli su i pravi mali kamp na livadi hrama te su na taj način savršeno spojili dobru zabavu i gotovo potpuno pohađanje sadhane hramskih bhakta. Nestrpljivo očekuju da im se pridruže i druga djeca!

Ako i vi želite poslati svoje dijete (uzrast od 6 do 10 godina) u ovakvu pustolovinu možete se javiti Devarsi Naradi dasu na 091/349-0702 i dogovoriti s njim zajednička druženja djece.

HARINAMA-RUCI U ZAGREBU

Nakon dugo vremena, planetarno poznata 'Harinama Ruci' putujuća skupina, predvođena Visnujana dasom iz Slovačke, ovoga puta posebno opunomoćena prisustvom Njegove Svetosti Maha Visnu Swamija, posjetila je Zagreb i boravila u hramu. Osim Maharaja i Visnujana, ostatak ekipe činilo je još dvoje bhakta - bhakta Vedran iz Splita (sin mataji Ekangini) i Jivananda das iz Slovačke. Osjećamo se posebno zahvalnim na neprocjenjivom kirtan iskustvu s Maharajem te divnim predavanjima koje je održao u dva navrata. Za vrijeme njihovog boravka održali smo tri zajednička harinama u kojima smo podijelili preko 100 knjiga!

SUNDAY FEAST S CANDRAMAULI SWAMIJEM

U Lipnju nas je ponovno posjetio Candramauli Swami koji nas neizostavno počašćuje svojim izvrsnim predavanjima i ekstatičnim kirtanima.

GOSTOVANJE KADAMBA KANANA SWAMIJA

Nakon dugo vremena posjetio nas je i Kadamba Kanana Swami zajedno sa svojom harinam ekipom još trojice bhakta s kojima u posljednje vrijeme putuje po Hrvatskoj i održava hariname. Za vrijeme trodnevne posjete, Maharaj je održao dva jutarnja predavanja u hramu, program za nove ljude u gradu te večernji maha-harinam.

MLADE SNAGE

Hram se počeo puniti novim snagama Sankirtan pokreta, naročito omladinom, koja je, riječima Srila Prabhupade iz 6. pjevanja Srimad Bhagavatama, "spremna žrtvovati svoje živote u svrhu oživljavanja svjesnosti Boga po čitavome svijetu." Tako je ovaj mjesec u hram došlo živjeti njih troje - bh. Kenan iz Sarajeva, bh. Kristian iz Bjelovara i bh. Antonio - a na putu je još troje bhakta o kojima će te, nadamo se, slušati u sljedećem izdanju. Poželimo im sve blagoslove da uspješno savladaju trening i s vremenom počnu preuzimati sve veću odgovornost za širenje Pokreta po cijelome svijetu!

Ovim putem, "pozivamo sve muškarce i žene napredne u znanju da se pridruže Pokretu za svjesnost Krišne i žrtvuju svoje živote za uzvišeni cilj oživljavanja svjesnosti Boga u ljudskome društvu." (SB 6.10.6p)

PUTOVANJE U PULU

Posjetili smo bhakte i naše prijatelje u Istri te zajedno s njima održali tri programa. Pridružio nam se i Adhata das kao i jedan mladić, Kristian, koji se nedugo nakon toga priključio hramu full-time gdje još uvijek veoma lijepo služi. Podijeljeno je i nešto knjiga. Na povratku nismo mogli ne zaustaviti se u domu sankirtan legende Narayan-pandit dasa i njegove supruge Gopi-gita mataji kako bismo tražili blagoslove za sankirtan.

KRISHNA LOUNGE SPECIJAL

Troje potpuno novih ljudi prisustvovalo je Krishna Lounge Specijal programu s Kadamba Kanana Swamijem, a podijeljena je i jedna knjiga Šrila Prabhupade.

RATHA-YATRA U RIJECI

U Rijeci je održana 19-a po redu Ratha Yatra, "Festival kočija". Prijevoz na relaciji Zagreb-Rijeka žarko se tražio sve dok uistinu za to nije postalo prekasno. Tako je 200-injak bhakta Riječkim Korzom vuklo kočiju Gospodina Jagannatha, Balarama i Subhadre te glasno pjevalo sveto ime i plesalo u zanosu. Ukupno je podijeljeno 132 knjige, a od toga su bhakte iz zagrebačkog hrama podijelili 109.

SANKIRTAN

I ovoga mjeseca imamo povećanje dijeljenja knjiga te je tako u lipnju podijeljeno 793 transcendentalne knjige Šrila Prabhupade.

Iskoristili bismo priliku posebno pohvaliti bhaktin Kristinu koja se u posljednje vrijeme sve više odvažuje, osim harinamima, posvetiti i sankirtanu, odnosno distribuciji knjiga. Tako je u jednom nezaustavljivom naletu podijelila preko deset knjiga!

HARINAMI

Zahvaljujući prisustvu već spomenute Harinam Ruci ekipe, harinam ekipe Kadamba Kanane Swamija, još jedne manje u sastavu dvojice brahmacarija iz Amerike, Krsna-krpa das i Acarya-nistha das te održanom redovnom Mjesečnom Sankirtan Festivalu, mjesec Lipanj prošao je u znaku (gotovo svakodnevnih) harinama.

MJESEČNI SANKIRTAN FESTIVAL

19-ero bhakta okupilo se povodom još jednog harinam i sankirtan safarija u srcu grada Čakovca koji je te subote bio prepun ljudi, štandova i sadržaja povodom Dana grada. Podijeljeno je 35 knjiga i 120 keksić-prasadam paketića koje je pripremila Sadhu Mati Sakhi devi dasi. Knjige su dijelili Lomancita das, bh. Nenad i Hema-gauri devi dasi, a po prvi puta u sankirtanu, zaražen entuzijazmom bh. Nenada, okušao se i bh. Antonio. Mnogi Međimurčani ostali su zatečeni i privučeni bhaktama koji su posebno entuzijastično glasno pjevali i plesali. "Bio je ovo najljepši harinam do sada", komentirala je Seva-kunja devi dasi. Na kraju smo išli kod Mahanande dase u 'Govinda eko selo veselo' gdje nas je domaćin počastio izvrsnim prasadam specijalitetima.

PROJEKT - PARKING

Slijedi intervju koji je Devarsi Narada das vodio s Devarsi Naradom dasom.

DRND:

Dragi Devarsi Narada das, odlučio si ići intenzivniju kampanju u svezi prikupljanja financijskih sredstava za sređivanje parkinga ispred zagrebačkog hrama.

Devarsi Narada das:

Da, sada je prijelomni trenutak, jer smo u prikupljanju sredstava došli do točke nakon koje možemo početi ubrzavati proces. Naime, u ovome trenutku na računu za kapitalne projekte imamo 50.023,30 kn te je idealni trenutak da se počnu polako kontaktirati izvođači, počnu prikupljati prijedlozi za vizualni izgled (npr. Gaura-sakti das veoma je entuzijastičan sudjelovati u prijedlogu osvjetljenja), kao i ubrzavanju i finaliziranju zaključivanja kompletne financijske konstrukcije.

DRND:

Koliko misliš da još treba prikupiti sredstava?

Devarsi Narada das:

Prvobitna ponuda koja je napravljena prije dvije godine glasila je na oko 240.000 KN. To su otprilike manje-više slične ponude od tri ponuđača izvođenja radova. Naravno, to može još porasti za nekih 20 do 30%. No, mi bi sada u prvoj fazi popločali prednji, zapadni dio parkinga, što bi iznosilo oko 120.000 KN. A u drugoj fazi bi onda prikupili sredstva za zadnji, istočni dio i dječje igralište. Dječje igralište nije uračunato u ovih 240.000 KN.

DRND:

Koliko misliš da će trebati vremena za prikupiti preostalih 70.000 KN za prvu fazu?

Devarsi Narada das:

Ja se iskreno nadam da bi prije prvih snjegova, na jesen, mogli već realizirati tu prvu fazu. Vrlo intenzivno razmišljamo, ako ne uspijemo prikupiti cijeli ostatak iznosa do kraja jeseni, možda čak uzeti manji kredit pa da to u vrlo skoroj budućnosti vratimo, jer osobno mislim da sad polu-upotrebljivo parkiralište na zimu će biti potpuno neupotrebljivo. Morati ćemo požuriti kako god znamo i umijemo. Odmah nakon Ratha-yatre, početkom devetog mjeseca, svi naši članovi mogu početi očekivati telefonski poziv iz hrama za upit koliko tko može doprinijeti ovom važnom i, u ovom trenutku, najvažnijem projektu.

DRND:

Hvala ti Devarsi Narada das na razgovoru. Siguran sam da ćete uspjeti u vašoj namjeri i prikupiti sva sredstva do kraja jeseni, jer do sada su se članovi Međunarodnog društva za svjesnost Krišne uvijek odazvali ovakvim akcijama i projekti su bili realizirani po planu.

Devarsi Narada das:

Hvala tebi Devarsi Narada das na zanimanju i postavljenim pitanjima. Da, ja sam isto siguran da će biti veliki odaziv i da ćemo svi zajedničkim snagama uspjeti završiti parking do kraja jeseni. Nikome nije drago uništiti auto dok dolazi na program u hram. Podsjećamo, i dalje vaše donacije možete uplatiti na račun za kapitalne projekte: HR5623400091510955126.


RATHA YATRA 2021.

Dobre vijesti nam stižu iz nove gradske uprave! Naime, Grad Zagreb nam je odobrio 6. Ratha Yatru. U subotu 4. 9. 2021. zagrebačkim ulicama će se ponovno uz pjesmu, ples i šarenilo kočije Gospodina Jaganatha, Baladeve i Subhadre provozati kroz sami centar i to za vrijeme održavanja ZegeVege sajma kada u to vrijeme tuda cirkulira 10000 ljudi. Festivali ima svoje troškove. Oni iznose oko 19.500 KN pa sve bhakte i prijatelje molimo da nam već sada pomognu u pokrivanju ovog troška uplatom na račun HR1123400091110102369 otvoren u Privrednoj banci s naznakom, "Ratha Yatra".

Svoje priloge možete dati izravno i predsjedniku hrama Vaikuntha-murti dasu, organizatoru festivala Devarsi Narada dasu ili koordinatorici festivala Dinadayadri devi dasi.

Pozivamo vas da dođete u što većem broju i povedete svoje prijatelje i rodbinu. Naknadne i dodatne informacije objavit ćemo uskoro.

PRILIKE ZA SLUŽBU

Klub 108: Redovne i postojane donacije uvelike mogu pomoći u podizanju kvalitete obožavanja Šri Šri Gaura Nitai u hramu. Pridružite se Klubu mjesečnim donacijama u iznosu 108 kuna (a može i isto toliko u eurima :). Mnogi bhakte koriste trajni nalog kojega svatko, na osnovu tekućeg računa, može otvoriti u banci kako bi se uplata automatski izvršavala na hramski račun svakoga mjeseca. Kontakt za informacije i pomoć oko otvaranja trajnog naloga: Devarsi Narada das, 091/3490702.

Bhoga za božanstva: Ukoliko imate brahmansku inicijaciju možete kod kuće pripremiti jelo poput slatkiša te ga donijeti u hram kako bi se ono moglo ponuditi za večeru Šri Šri Gaura Nitai. Jayanti devi dasi to čini redovno ponedjeljkom i petkom.

Naušnice za male Šri Šri Gaura Nitai: U oskudici smo malih naušnica za Gaurangu i Nityanandu. Takve naušnice mogu se kupiti u dućanima poput C&A, H&M, Orsey, Muller i sl. Napominjemo kako je potrebno imati dva para (za Gaurangu i Nityanandu, po dvije svakome). Za savjet oko boje i vrste molimo kontaktirati Vraja Mandali Priyu devi dasi na 091/5626462.

Oltar: Sve službe pri oltaru u hramu su u potpunosti pokrivene i napokon, nakon dugo vremena, ne osjeća se stres oko istih te se bhakte misionari mogu s većom kvantitetom, ali i kvalitetom posvetiti propovijedanju. Kakogod, za sve koji žele i mogu uključiti se u hramsko obožavanje Sri Sri Gaura Nitai, ta prilika je tu za Vas, a nudimo i osobnu edukaciju oko svih oltarskih službi. Ovom prilikom pohvalili bismo Sasini devi dasi koja je iskoristila dobrobit toga te sada svakodnevno, po nekoliko sati, služi božanstva u hramu.

Kuhanje po timovima: Kuha se ideja organizirati bhakte po timovima, kao što su: učenici zajedničkog gurua, bhakte iz drugih yatri, mladi bhakte itd. koji bi u potpunosti preuzeli odgovornost kuhanja nedjeljnih gozbi i festivala. Ukoliko želite učiniti ovu veliku službu za Sri Sri Gaura Nitai i bhakte te se pri tome dobro zabaviti u svjesnosti Krišne i naučiti nove vještine kuhanja, možete se javiti Gaura-mitra dasu na 091 / 750 63 90.

FOTO (mladi dečko i Gaura-mitra)

Hladnjača: Otkrili smo "foru" kako nabaviti hrpu besplatnog voća i povrća za Šri Šri Gaura Nitai. Naime, na Slavonskoj Aveniji (odvojak Heinzelove ul.) nalazi se Veletržnica, poznata kao "Hladnjača", gdje se, poznavajući nekoliko jednostavnih trikova, mogu pronaći velike količine voća i povrća i to potpuno besplatno! Vrlo često se može napuniti čitavi prtljažnik potpuno besplatnim namirnicama. Ovime imamo priliku troškove nabavke voća i povrća svesti na nulu. Kakogod, treba nam vaša pomoć. Jedan put tjedno ili mjesečno možete izvesti ovu akciju, a koštati će vas samo nešto vašeg vremena, jer hram plaća gorivo. Ovime možete uvelike omogućiti hramskim bhaktama više angažmana oko propovijedanja.

Potrebe bhakta: Želimo da svi bhakte, stanovnici hrama, udobno i zadovoljno nastave služiti mirnoga uma. Naročito sankirtan bhakte koji gotovo svakodnevno izlaze van zahtijevaju kvalitetnu i udobnu odjeću i obuću, thermos boce, torbe i kolica itd. Svojim donacijama, namjenski za tu svrhu, možete pomoći da im to osiguramo. Iskoristili bismo priliku pohvaliti Cintamani-dhama devi dasi i Satya-sandha dasa koji redovno, svakoga mjeseca, služe na ovaj način svojim značajnim i velikodušnim donacijama.

Osim ako je navedeno drugačije, kontakt osoba za sve službe je

Vaikuntha-murti das, 097 68 108 68.

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 mozete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Built with Mobirise - Click here