NOVA JALADUTA NOVOSTI #23
(SVIBANJ 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

RIJEČ UREDNIKA 

Dragi bhakte, prijatelji i dobronamjernici ISKCON Zagreb hrama Nova Jaladuta,

Molimo vas primite naše ponizno poštovanje,

Sva slava Šrila Prabhupadi!

Pred vama je 23. broj Biltena za svibanj. Donosimo vam mnoge zanimljivosti.

Primijetit ćete kako od ovoga broja više nema rubrike sa zahvalama. Naime, u posljednje vrijeme sve više bhakta i naših podražavatelja se, kako svojim donacijama tako i prijeko potrebnim službama, na razne načine uključuje u služenje. Praćenje svega toga postalo je veoma zahtjevno. Pored toga, snažno osjećamo da veću nepravdu činimo ako se samo jednoj osobi, koja nam je prošla ispod radara, ne zahvalimo, nego da se mnoštvu drugih posebno zahvaljujemo. Sigurni smo da Šri Šri Gaura Nitai i Šrila Prabhupada vide i nagrađuju doprinos svakog bhakte. Molimo, nastavite biti uzor i inspiracija svima!

Vaši sluge s Nove Jaladute

INICIJACIJE S CANDRAMAULI MAHARAJEM

Počašćeni smo da je Njegova Svetost Candramauli Swami Maharaj baš u našem hramu odlučila održati ceremoniju inicijacija za desetero svojih učenika. Veoma smo sretni što su kandidati imali priliku doživjeti ceremonijalno iskustvo inicijacije i žrtvene vatre u fizičkoj prisutnosti svog gurua, umjesto da se to dogodilo, kako to u mnogim slučajevima u posljednje vrijeme biva, preko interneta.

Prvu inicijaciju dobili su:

Vrndavana Dhama das (Vivek Gupta, m. Anjali, UK)
Vrndavana Natha das (Vivek Gupta, m. Anshu, UK)
Satyabhama devi dasi (Anjali Gupta, UK)
Ananda Vrndavana devi dasi (Anshu Gupta, UK)
Maha Laksmi Dhama devi dasi (Tatjana Vrtovec, SLO)
Nrsingha Lila devi dasi (Nataša Mijić, CRO)

Drugu inicijaciju dobili su:

Dhanvantari das (CRO)
Avadhuta Nitai das (CRO)
Bhakta Vatsala Nitai das (SLO)
Manjuali devi dasi (CRO)

Sve fotografije pogledajte na portalu >>

DVIJE NOVE ČLANICE YATRE

Proširivanje zagrebačke uže i šire yatre se nastavlja, i to ovoga puta udvostručeno. Tako su se u Svibnju dvije dušice pojavile u Zagrebu u obiteljima divnih bhakta. Mala Narasimhi se pojavila u obitelji Sumitre devi dasi i Tirtha-sevane dase, a Gandharvika u obitelji Surya-kanye devi dasi i Avadhute Nitai dase. Uputimo naše molitve i blagoslove za sve povoljnosti na njihovom putu Krišni!

PREDAVANJA UŽIVO

Postojeća Facebook stranica je ugašena, a s vremenom će se otvoriti nova, sadržajno prilagođena propovijedanju "novim" ljudima. Predavanja uživo preselili smo na YouTube kanal 'ISKCON Zagreb LIVE'.

VARNASRAMA SEMINAR

U hramu je održan prvi dio seminara o vedskom društvenom uređenju, Varnasrama-dharma. Voditelj je bio Vaikuntha-murti das.

Istaknuli bismo kako je tom prilikom u hram došlo dvoje potpuno "novih" osoba od kojih jedna iz sankirtana.

PRVOMAJSKI PIKNIK-HARINAM U MAKSIMIRU

Svaki, čak i nevaišnavski praznik, bhaktama je prilika okupiti se i slaviti Krišnu. Tako je bilo i za Praznik rada. 15-ak bhakta iz Zagreba i okolice entuzijastično je bhajaniralo na livadi "kod orla". Njihovo glasno pjevanje privuklo je i nekolicinu "slučajnih" prolaznika, a još i više njih, kada su bhakte počeli dijeliti prasadam koji su pripremili kod kuće kako bi ga podijelili s drugima.

KRISTINA LOUNGE

Redovni kućni programi kod Kristine ovog mjeseca privukli su dvoje potpuno "novih" mladih ljudi. Diskusija se razvukla na puna dva sata i bilo je puno pitanja. Prema riječima bhakta, ovo je bio jedan od najboljih programa ove vrste. Podijelili smo i jednu knjigu.

SANKIRTAN

U Svibnju je podijeljeno 577 transcendentalnih knjiga Šrila Prabhupade.

PROGRAM ZA MLADE U HRAMU

Uz bhajane, projekciju filma, kratko predavanje i prasadam, bhakte su se podružili s našim mladim simpatizerima i bhaktama početnicima. Nekolicina njih počela je redovno noćiti i raditi službe u hramu.

PUTOVANJE U PULU

Suvarna-bindu das, Lomancita das, Markandeya-rsi das i bh. Matko otputovali su u Pulu na kratku harinam-sankirtan turneju. Održano je tri programa u hramu, od čega jedan posebno namijenjen "novim" ljudima.

Zanimljivo je istaknuti kako je dva programa posjetio jedan mladić koji je vrlo brzo nakon toga nekoliko dana proveo u našem hramu, a trenutno je na putu pridružiti se Pokretu full-time. Molimo za vaše blagoslove da ga maya u međuvremenu ne odgovori od toga!

Još jedna zanimljivost, istaknuli bismo, bila je susret s legendom Yugo-sankirtana, Daivi-sakti devi dasi, od koje je Lomancita dasa primio velike blagoslove u pogledu dragocjenih uputa za sankirtan. Možda upravo dijelom zahvaljujući tome, na ovom putovanju podijeljeno je 110 knjiga Šrila Prabhupade!

Na povratku, bhakte su posjetile gospodina Tonija (hramski majstor) u njegovoj vikendici kod Crikvenice. Premda se na slikama čini da se dobro zarakijalo, uvjeravamo vas kako tom zgodom nitko od prisutnih nije prekršio načelo "nema intoksikacije". Ali se zato dobro zakirtanijalo, kao što se vidi iz priloženog. Tonijeva rođakinja prvi puta je vidjela bhakte.

HARINAMI

Ovoga mjeseca održano je nekoliko redovnih harinama u Zagrebu, a dva maha-harinama održana su na gostujućem terenu, u Čakovcu.

MJESEČNI SANKIRTAN FESTIVAL U ČAKOVCU

Svibanjski MSF, zbog odlaska hramskih bhakta u Pulu, odražan je u nešto skromnijem izdanju. Kakogod, nešto se ipak podijelilo i to 40 knjiga te 100-injak paketića prasadama.

NRSIMHA-CATURDASI FESTIVAL

U društvu našeg posebno dragog i cijenjenog gosta, Candramauli Swamija, preko 100 bhakta obilježilo je Nrsimha-caturdasi festival. Maharaj je održao predavanje i poveo ekstatični kirtan te dugo u noć ostao s bhaktama razgovarati na hodniku.

Osim Maharaju, posebno se zahvaljujemo i grupi četvero svježe iniciranih bhakta, Maharajevih učenika iz Engleske - Vrndavana Dhama das, Vrndavana Natha das, Satyabhama devi dasi, Ananda Vrndavana devi dasi - koji su sponzorirali i, uz pomoć Gaura-mitra dase, skuhali neodoljivu gozbu. Naravno, zasluge za ovako uspješan festival pripisujemo i abhisek ekipi, timu za izradu cvjetnih aranžmana, donatroima i svima koji su i na najmanji način uveličali festival.

Istaknuli bismo kako je ovaj festival obilježila atmosfera posebne naelektriziranosti entuzijazmom jako puno bhakta koji su svojim nezaustavljivim naporima posebno ukrasili ovaj festival. U kuhinji ih je u jednom trenu bilo desetak, u potpunosti zaokupljenih službom. Toliko su bili entuzijastični da smo morali zatvarati vrata i prozore, jer je njihovo glasno pjevanje i lupanje loncima i poklopcima orilo po cijelom hramu, ali i susjedstvu.

Jedna osoba je po prvi puta posjetila naš hram, a podijeljeno je i nekoliko knjiga.

NOVOSTI U VODSTVU YATRE

Odlukom GBC predstavnika, Njegove Svetosti Prahladanande Swamija, Vaikuntha-murti dasu dodijeljena je služba predsjednika hrama. Poželimo mu svu sreću i blagoslove za uspješno služenje!

PRILIKE ZA SLUŽBU

Klub 108: Redovne i postojane donacije uvelike mogu pomoći u podizanju kvalitete obožavanja Šri Šri Gaura Nitai u hramu. Pridružite se Klubu mjesečnim donacijama u iznosu (barem) 108 kuna (a može i isto toliko u eurima :). Mnogi bhakte koriste trajni nalog kojega svatko, na osnovu tekućeg računa, može otvoriti u banci kako bi se uplata automatski izvršavala na hramski račun svakoga mjeseca. Kontakt za informacije i pomoć oko otvaranja trajnog naloga: Devarsi Narada das, 091 349 07 02.

Bhoga za božanstva: Ukoliko imate brahmansku inicijaciju možete kod kuće pripremiti jelo poput slatkiša te donijeti u hram kako bi se ono moglo ponuditi za večeru Šri Šri Gaura Nitai. Jayanti devi dasi to čini redovno ponedjeljkom i petkom.

Naušnice za male Šri Šri Gaura Nitai: U oskudici smo malih naušnica za Gaurangu i Nityanandu. Takve naušnice mogu se kupiti u dućanima poput C&A, H&M, Orsey, Muller i sl. Napominjemo kako je potrebno imati dva para (za Gaurangu i Nityanandu, po dvije svakome). Kontakt: Vraja Mandali Priya devi dasi, 091 562 64 62.

Nabavka voća i povrća sa Hladnjače: Na Slavonskoj Aveniji (u blizini Heinzelove ul.) nalazi se Veletržnica, poznata kao "Hladnjača", gdje se može veoma povoljno, a vrlo često, poznavajući nekoliko jednostavnih trikova, i besplatno pronaći velike količine voća i povrća. Vrlo često se može napuniti čitavi prtljažnik potpuno besplatnim namirnicama. Jedanput tjedno ili mjesečno možete izvesti ovu akciju, a koštati će vas samo nešto vašeg vremena, jer hram plaća gorivo. Ovime možete uvelike omogućiti hramskim bhaktama više angažmana oko propovijedanja. Ne samo to, već ukoliko se uključi dovoljan broj bhakta, hramske troškove nabavke voća i povrća mogli bismo svesti na nulu.

Namještaj: Namještaj u hramskim prostorijama je dotrajao i nefunkcionalan. Ukoliko imate donekle očuvan i funkcionalan namještaj koji traži novi dom rado ćemo ga udomiti. Kakogod, molimo da najprije pošaljete fotografije.

Potrebe bhakta: Želimo da svi bhakte, stanovnici hrama, udobno i zadovoljno nastave služiti mirnoga uma. Naročito sankirtan bhakte koji gotovo svakodnevno izlaze van zahtijevaju kvalitetnu i udobnu odjeću i obuću, thermos boce, torbe i kolica itd. Svojim donacijama, namjenski za tu svrhu, možete pomoći da im to osiguramo. Iskoristili bismo priliku pohvaliti Cintamani-dhama devi dasi i Satya-sandha dasa koji redovno, svakoga mjeseca, služe na ovaj način svojim značajnim i velikodušnim donacijama. 

Osim ako je navedeno drugačije, kontakt osoba za sve službe je
Vaikuntha-murti das, 097 68 108 68.

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 mozete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
Bizek II. 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 68 108 68

DIJELI OVU STRANICU!

Web page was started with Mobirise