NOVA JALADUTA NOVOSTI #22
(TRAVANJ 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

RIJEČ UREDNIKA 

Dragi bhakte, prijatelji i dobronamjernici ISKCON Zagreb hrama Nova Jaladuta,
Molimo primite naše ponizno poštovanje,
Sva slava Šrila Prabhupadi! 

Pred vama je 22. broj Biltena za Travanj. 

Vaši sluge s Nova Jaladute

SOLARNI PANELI NAPOKON POSTAVLJENI

Nakon jedne i pol godine "borbe" s mnogim izazovima i preprekama, u travnju ta "saga" uspješno završila. Naime, prvo se čekalo s pronalaskom kvalificiranih, ali i raspoloživih majstora za konačno puštanje u pogon. Dugo smo čekali dodatne dijelove iz specijaliziranih dućana koji nikako da dođu. Covid situacija je dodatno otežavala cijeli proces, a na kraju smo morali čekati na pogodno suho vrijeme, budući da nam se u travnju vratio snijeg.

Temperatura vode koju ovaj sustav sada ostvaruje može dosegnuti i do 55 stupnjeva. Nema sumnje da će se ova investicija uvelike isplatiti, kako financijski, tako i u pogledu smanjenja službi vezanih uz loženje i održavanje peći.

Premda sustav omogućuje toplu vodu čak i za vrijeme oblačnih dana, u planu je postavljanje još jednog uređaja, nešto poput eklektičnog bojlera, kako bi dodatno smanjili troškove i angažman oko peći. Okvirni izračun je da bi, čak i u slučaju jako puno oblačnih dana, trošak rada ovog uređaja iznosio 9 kn po danu.

Ponovno bismo iskoristili priliku zahvaliti se svima koji su svojim velikodušnim donacijama omogućili ispunjenje ovog projekta. Posebno se zahvaljujemo Devarsi Narada dasu kao glavnom nosiocu projekta, a u "borbi" s majstorima u jednom trenu pridružio mu se i Nandisvara das kojemu se također zahvaljujemo. Hvala svima i na strpljenju.

Budući da je ovaj projekt sada u potpunosti financijski završen, sva vaša buduća sredstva za kapitalne radove ići će isključivo za parking koji već dostiže kritičan trenutak uporabe.

BHAKTIN IRENA POSTALA JE VRAJA MANDALI PRIYA DEVI DASI

Bhaktin Irena Stipišić postala je Vraja Mandali Priya devi dasi. Za ovo prekrasno ime i otvaranje novog poglavlja u knjizi njezinog duhovnog života zaslužan je Njegova Svetost Indradyumna Swami Maharaj. Inicijacija se dogodila na sve povoljan dan pojave Srila Ramanujacarye i to preko Zoom-a. 

DAVID I DORA

Dvoje studenata s Filmske akademije, David i Dora, provelo je dva dana i noć u hramu gdje su prikupljali materijale za dokumentarni film za studijske potrebe. Ovo im je trebao biti prvi uradak ove vrste. Glavni likovi i pokusni kunići bili su bhakta Matko i bhakta Gauranga koji su neprestano bili u kadrovima kamera Dore i Davida. Životni stil kao i odgovori na mnoga pitanja bhaktama uvelike je dojmilo ovo dvoje studenata.

Zanimljivo je kako su David i Dora uopće došli na ideju snimati Hare Krišne. Naime, David je jednog popodneva na ulici tražio podobne kandidate za svoj projekt kada je između mnogih prolaznika zaustavio i mataji Yasodu devi dasi koja je veoma entuzijastično bila spremna udovoljiti njegovoj znatiželji kao i iskoristiti priliku Davidu reći da je Krišna Svevišnja božanska osoba. Čuvši za "Indijskog Boga" i hram na brdu, Davidu smo odmah postali zanimljivi. Tako je nedugo nakon njihovog susreta ovo dvoje studenata završilo u našem hramu.

MIREL

Svakodnevna Srimad Bhagavatam predavanja uživo online preko Facebook stranice hrama urodila su plodom. Naime, jedan naš pratitelj, Mirel, javio nam se porukom da nas želi pobliže upoznati i postati Hare Krišna. Vaikuntha-murti das i bh. Gauranga nedugo nakon toga Mirelu su pokucali na vrata. Domaćin je ponizno postavljao pitanja i zapisivao odgovore u bilježnicu. Bhakte su ga naučili osnovama prakticiranja svjesnosti Krišne kod kuće; Kako se mantra na brojanici, nudi hrana Gospodinu i u koja sve doba dana slaviti gurua i Gaurangu. Bh. Mirel je kupio Bhagavad-gitu i brojanicu te dao prekrasnu donaciju svježeg voća i povrća za Šri Šri Gaura Nitai. Molimo sve Vaišnave koji ovo čitaju da bhakta Mirela obasipaju svojim blagoslovima za što uspješnije napredovanje u duhovnom životu svjesnom Krišne!

Mirel

HARINAMI

Nastavili smo sa održavanjem redovnih subotnjih harinama, a više puta nas se moglo vidjeti vani i preko tjedna. Dijelile su se knjige i prasadam.

MJESEČNI SANKIRTAN FESTIVAL U KARLOVCU

Travanjski MSF održali smo u Karlovcu. Na ovaj "safari" nakon dugo vremena otisnulo se dvadesetak bhakta. Dok su sankirtan bhakte dijelili knjige ostali bhakte su posebno entuzijastično glasno pjevali i plesali cijelo vrijeme. Podijeljeno je 31 transcendentalna knjiga Srila Prabhupade te 130 paketića keksić-prasadma. Na kraju smo se svi okrijepili u New Santipur Sri Sri Nitai Gauracandra Mandiru, smještenom u prekrasnoj prirodi na Mrežničkom Brigu, gdje nas je domaćin Raghunatha dasa jako lijepo ugostio pa mu se ovim putem od sveg srca zahvaljujemo. Prabhu je pored svega, kao vrhunski domaćin, još dao i veliku donaciju za naš hram. Hvala mu i na tom prekrasnom primjeru!

Iskoristili bismo priliku zahvaliti se i ostalim bhaktama koji su svojim vrijednim službama omogućili ovaj festival. U susretu lonaca Bhagavat das pripremio je rižu, dhal i salatu; Vaikunta-murti das masni i sočni subjee; Gaura-mitra das kruščiće, popečke i halavu. Prvi puta na MSF safariju sudjelovali su bh. Neno, bh. Mario Cimperšak, Devarsi Narada das i Dhanvantari das te su ga time dodatno ukrasili. S nama su u srcima bili svi bhakte koji zbog bolesti ovoga puta nisu mogli prisustvovati MSF-u. I naravno, da nije glavne koordinatorice Hema-gauri devi dasi, ne bi ni nas bilo! :)

SANKIRTAN

U Travnju je podijeljeno 616 transcendentalnih knjiga Srila Prabhupade. Gotovo pola od toga podijelio je, zna se, Nayanananda das, a za ostatak su se većim dijelom pobrinuli Lomancita das i Vaikuntha-murti das te ostali bhakte.

KIRTAN VEČER

Jedne subote održana ja kirtan večer (nama-yajna) u hramu. Tog puta imali smo jednu osobu po prvi puta u hramu.

RAMA-NAVAMI FESTIVAL

Bogatim kulturološkim programom i u radosnom raspoloženju služenja obilježili smo jedan od naših najvećih festivala, Rama-navami, Dan pojave Gospodina Ramacandre.

Bhajane su vodili Prema-murti das i Seva-kunja devi dasi, predavanje je održao Nitai-paramananda das koji je i predvodio abhisek ceremoniju, a za veliku gozbu pobrinuli su se Vaikuntha-murti das i dva (Super) Marija.

Sva slava svim bhaktama koji su svojim službama i donacijama omogućili održavanje ovog prekrasnog slavlja.

Zahvale

Adya dd i Govindananda d za donacije na račun.

Alen Crnčan bh. za sudjelovanje u harinamima te fotografiranju.

Ana Pavić bhn. za donaciju na račun.

Ayodhya-deva d za brigu o bhaktama u zajednici.

Avadhuta d za donaciju slanutka za neodoljivo ukusne ladhue koje je pripremio Gaura-mitra d za Gospodina Ramacandru.

Bhagavat d za uklanjanje stare ograde s prvog kata i sudjelovanje u večernjem programu.

Borut bh. za čišćenje velikih lonaca nakon festivala i posjet večernjem programu.

Božena bhn. za službu pujari pomoćnice i čišćenja hrama uoči festivala.

Caitanya Nitai d za donaciju na račun.

Cintamani-dhama dd i Satya-sanda d za redovne velike donacija za potrebe hramskih bhakta.

Devarsi Narada d za brigu za bhakte, uslužnost u vezi njihovih potreba, velikim donacijama, brizi oko projekata održavanja, dovođenje novih ljudi u hram, reklamiranje Hare Krišna pokreta i hrama na Bizeku u medijima te, naravno, za redovna noćenja u hramu, zajedničkom mantranju, prisustvovanju na programima i to barem dva tjedna mjesečno. Zahvaljujemo se i njegovoj kćeri Lilith za neumorno ustajanje i prisustvovanje svim Mangala-aratijima za vrijeme njihovog zajedničkog boravka u hramu te entuzijastično obožavanje Tulasi-devi.

Dhanvantari d za mnoga kuhanja nedjeljom, sjeckanja, ponekad cijeli dan proveden u službi, često ostajanje kasno u noć čistiti kuhinju, prisustvovanje na jutarnjim programima u hramu itd.

Dharma-rupa d za donaciju brašna Šri Šri Gaura Nitai.

Dhipati d i Tamara bhn. za donacije na račun.

Dinadayadri dd za privremeno prepuštanje službe organiziranja festivala Vaikuntha-murti d te dragocjenim savjetima oko toga. Zahvaljujemo joj se i za donacije preko računa te nabavci i sponzoriranje pribora za ukrašavanje i odijevanje Šri Šri Gaura Nitai.

Divya-prabandha d za dostavu mliječnih proizvoda i donaciju sira za Šri Šri Gaura Nitai.

Dražen bh. na zajedničkom pjevanju i slušanju, pribavljanju drva i to o vlastitom trošku, piljenje, loženje i sve to, jedno vrijeme, gotovo svakodnevno. Hvala mu i na velikim donacijama koje redovno daje.

Filip Njegovan bh. za donaciju na račun.

Gaura-mitra d za kuhanje slatkih ponuda za festival i donacijama.

Gauranga bh. za posjetu hramu i mnogim vrijednim službama u hramu. Zahvaljujući njemu, za vrijeme njegovog boravka u hramu, gotovo svakodnevno smo izlazili u harinam.

Gokulendra d što je ponovno zapjevao za Šri Šri Gaura Nitai i bhakte.

Gospodinu Toniju za sve njegove prvoklasno izvedene službe popravaka i održavanja hramskog inventara.

Govindananda d i Isvara-puri d za pomoć oko rješavanja nesporazuma u zajednici.

Hema-gauri dd i bhn. Ploa za izradu prekrasnih cvjetnih aranžmana za festival.

Hema-gauri dd za prekrasne garlande za Šri Šri Gaura Nitai u vrijeme odsutnosti mataji Ljerke.

Hrvoje Iveković bh. za donaciju na račun.

Ivan Janjanin bh. za veliku donaciju za festival i poklon cvjetni aranžman Gospodinu Ramacandri.

Kala d i Sandra bhn. za posjetu hramu, njihovim službama, donacijama. Hvala Kali d na lijepom predavanju jedne nedjelje ujutro. Zahvaljujemo se bhn. Sandri na izradu divnih voćnih garlanda za Gospodina.

Katyayani-laksmi dd za redovne službe peglanja nedjeljom i za donaciju na račun.

Keli-manjari dd i Sri Visnu-puri d za donacije na račun.

Kristina bhn. za izradu kanti-male za male Šri Šri Gaura Nitai, velike donacije koje redovno daje, briga oko propovijedanja mladima, uključivanje drugih u to, pomoć oko organiziranja harinama subotom, pjevanje i plesanje u svim harinamima.

Krsna-kanta d za koordiniranje Nitai Gaura time te brizi oko uključivanja bhakta u obožavanje.

Latika dd za redovne i velikodušne donacije usprkos teškoj financijskoj i životnoj situaciji.

Lila-sakti dd za službe obožavanja Gaura Nitai te time omogućavanje hramskim bhaktama veći angažmanu u propovijedačke aktivnosti.

Luka bh. za pomoć oko čišćenja poda u hramskoj prostoriji nakon festivala.

Ljerka bhn. za vodstvo i prepuštanje službi brige za Tulasi-devi mlađim bhaktinama za vrijeme njezine ne mogućnosti vršenja te službe.

Mayapur-lila dd za brizi oko edukacije u vezi obožavanja božanstva.

Mahananda d za okupljanje Čakovečke yatre i njihovom zajedničkom posjetu hramu za Rama-navami. Vaikuntha-murti das mu se posebno zahvaljuje na šniti domaćeg kolača s jagodama kada mu je ona najviše trebala.

Manju-bhasini dd za vrijedne, dragocjene i redovne službe pujari pomoćnice te svim krojačkim radovima koje izvrsno čini.

Manju-bhasini dd, Hema-gauri dd i Fani za uređenje hramske prostorije za festival.

Marin bh. iz Dubrovnika za prekrasan buket cvijeća za Šri Šri Gaura Nitai te ogromne donacije.

Mario (Junior) bh. za službu u kuhinji "od jutra do sutra" uoči festivala.

Mario (Stariji) Cimpra bh. za noćenje u hramu svake subote te mnogim službama i donacijama. Hvala mu što je uoči festivala proveo cijeli dan u službi pomažući pripremiti gozbu. Na kraju je pokušao otići bez prasadama no ipak smo ga sustigli na autobusnoj stanici.

Nandisvara d i Narayani dd za donacije na račun.

Nayanananda d za postojanu borbu protiv maye knjigama Srila Prabhupade.

Nenad bh. i bh. Dražen za popravak kolica (tački) o vlastitom trošku. Hvala ovom već uhodanom timu što polako preuzimaju sve veće odgovornosti u vezi održavanja hrama.

Nenad Hajsek bh. za mnoge službe kao što su dostava i doniranje domaćeg mlijeka za Gaura Nitai, održavanje, loženje, po prvi puta sudjelovanju u harinamu te još mnogo toga.

Ploa bhn. i Subal bh. za redovno sudjelovanje u harinamima subotom, ali i preko tjedna.

Prema-murti d za redovno sudjelovanje u harinamima subotom, ali i preko tjedna

Prema-samputa d za redovne večernje službe pri oltaru četvrtkom.

Robert Jureković bh. za dostavu i doniranje domaćeg graha.

Sadhumati-sakhi dd za donaciju na račun. Zahvalni smo joj i na vođenju Madhumangala tima za izradu mahaprasadama te prodaji istog u svrhu renovacije deity rooma.

Sandra iz Velike Gorice bhn. i kćer Manjari-priya bhn. za donaciju bhoge i kuhinjskih potrepština. Hvala im što su prihvatili 5 L maha vode za koju inače ne postoji neki interes.

Saša Đikić bh. za uvijek entuzijastično javljanje u službu čišćenja nakon Sunday Feast-a. Veoma smo mu zahvalni što svake nedjelje dolazi u hram, a vrlo često s njime dođe i njegov tata bh. Damir koji isto radi vrijedne i potrebne službe u hramu. Hvala im i na donacijam na račun.

Seva-kunja dd za sudjelovanje u harinamima.

Snježana Knezić za donaciju na račun.

Subhaga dd za izradu i popravak nakita za Šri Šri Gaura Nitai.

Taruni-radha dd i Prema-murti d za ogrlice za Gaurangu i Nityanandu te donacije na račun.

Tulasi-manjari dd za prekrasno donirano cvijeće, donacijama na račun i kolačima.

Vito bh. (sin Dinadayadri dd) za izvrsno čišćenje podmetača nakon gozbe za festival. Zahvaljujemo mu se i što tako lijepo nosi vaišnavsku odjeću svaki puta kada je u hramu.

Željko Gumzej bh. za kupnju velike količine Bhagavad-gita i ostalih knjiga namijenjenih distribuciji svojim pacijentima. Transcendentalna literatura liječi od maye!

NAJISKRENIJE I NAJPONIZNIJE MOLIMO ZA ISPRIKU AKO SMO, A ZASIGURNO JESMO, NEKOGA IZOSTAVILI SA POPISA I ZAHVALITI SE NA SLUŽBI I DOPRINOSU. SAMI SE NEĆE JAVITI, ALI MOŽETE IH PRIJAVITI VI KAKO BISMO IH SLAVILI U IDUĆEM IZDANJU!

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 mozete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
II Bizek 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 753 23 97

DIJELI OVU STRANICU!

Mobirise website creator - More info