NOVA JALADUTA NOVOSTI #21
(OŽUJAK 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

RIJEČ UREDNIKA 

Dragi bhakte, prijatelji i dobronamjernici ISKCON Zagreb hrama Nova Jaladuta,
Molimo primite naše ponizno poštovanje, 
Sva slava Šrila Prabhupadi! 

Pred vama je 21-i broj Biltena za Ožujak. Ovaj mjesec nije bio baš nešto posebno posebniji od svih ostalih posebnih mjeseci, barem što se mnogobrojnosti i raznolikosti događanja tiče. Kakogod, u ovome mjesecu i to na pun Mjesec pojavio se Gospodin Caitanya, Izbavitelj čitavog svijeta, o čemu ćete imati priliku čitati uskoro.

Vaši sluge s Nova Jaladute

NOVI ČLAN ŠIRE ZAJEDNICE

Šira zagrebačka yatra dobila je novog člana koji se zahvaljujući svojim pobožnim zalihama i devocionalnom kreditu iz prošlih života, milošću Krišne, pojavio u obitelji bhn. Nikoline i bh. Damira Dvoršćaka. Roditelji ove prekrasne dušice nadjenuli su mu ime Tan.

Neka Šri Šri Gaura Nitai blagoslove malog Tana i njegovu obitelj čistim predanim služenjem!

Tan

SEMINAR O OBOŽAVANJU BOŽANSTAVA 2. I 3. DIO

U organizaciji 'Nitai Gaura Tima' za kongregacijsko obožavanje božanstva, Mayapur-lila devi dasi je u hramu održala drugi i treći dio, od ukupno pet dijelova, interaktivnog seminara o obožavanju božanstva.

Na drugome dijelu raspravljalo se o kvalifikacijama koje osoba treba imati da bi uopće prišla obožavanju božanstva. Tko je pujari i koje su njegove odlike, kvalifikacije i dužnosti? Tko je pujari pomagač i koja je njegova važna uloga u obožavanju? Na kraju, govorilo se o dva najvažnija aspekta obožavanja, a to su čistoća i točnost.

U toku seminar bhakte su potaknule i zanimljivu raspravu o tome kako pujari treba ugostiti vaisnave i goste kada posjete hram vidjeti božanstva.

Praktični dio sastojao se od ponude arotika Šri Šri Gaura Nitai. Bilo je veoma inspirativno vidjeti kako 30-ak bhakta u isto vrijeme obožavaju Gaurangu i Nityanandu. U sklopu tog praktičnog dijela Sadhumati-sakhi devi dasi bhaktama je demonstrirala kako se pri oltaru Gaura Nitai nudi bhoga.

Seminar je završio još jednom itekako praktičnom izvedbom obožavanja i to u obliku blagovanja prasadama - hrane s ljubavlju ponuđene Krišni. Ovo su omogućili Subhadra devi dasi i Vrndavan-bihari das, Krsna-kanta das, Sadhumati-sakhi devi dasi i Mayapur-lila devi dasi.

Treći dio seminara obuhvaćao je upoznavanje s pet aspekata Arcane i 64 sastojka za obožavanje. Sudionici su mogli naučiti kako je sve - od ranog buđenja, pranja zubi, kupanja, oblačenja čiste odjeće, mantranja, meditacije na vlastiti izvorni identitet i Krišnu, služenje vaišnava, Tulasi-devi i ostalog - povezano s obožavanjem božanstva.

Povukla se i zanimljiva rasprava o tome kako nam to svadyaya, odnosno služenje vaišnava, šastra, Tulasi-devi, prasadama, svetog imena i svetog mjesta uistinu pomaže u obožavanju božanstva?

U praktičnom dijelu seminara Sadhumati-sakhi devi dasi demonstrirala je bhaktama kako pujari priprema Šri Šri Gaura Nitai za spavanje. Također, održana je i praktična demonstracija abhiseka.

Za ukusan prasadam na kraju pobrinuli su se Surya-kanya devi dasi i Avadhuta-nitai das, bhn. Tatjana i Dharmavatsala das te Gaura-mitra das.

HARINAMI

Ovog mjeseca se ne možemo pohvaliti nekom posebnom učestalošću izlazaka u harinam preko tjedna, ali zato smo barem uspjeli zadržati entuzijazam u vezi harinama subotom i bilo je veoma uspješno prema mnogim mjerilima: Odaziva bhakta iz kongregacije, prijemčivosti ljudi vani i spremnosti da se pridruže (što možete vidjeti na slikama ispod) te naravno, broju podijeljenih keksića i knjigica.

Vrijedi istaknuti kako smo jedan od harinama, i to baš preko tjedna, na Dan žalosti za preminulim gradonačelnikom Zagreba, održali u Velikoj Gorici pored Gradske Tržnice. Zanimljivo je, premda nije bilo nešto "svijeta" na ulici, podijeljeno je 35 transcendentalnih knjiga!

OTAC MATKO NA ISPRAĆAJU MAJKE ENISE

Naš bhakta Matko, budući da je pravi vaišnava, kao takav spreman je izvršavati sve ritualističke ceremonije pa čak i one iz "druge vjere". Uz malo modno-kozmetičkih korekcija izvrsno se uklopio kao otac Matko iz Crkve svetog Bhaktivedante Swamija te održao ispraćajnu misu za preminulu Enisu, majku bhaktin Silvije iz Splita. Svojim znanjem o besmrtnosti duše Otac Matko zadivio je lokalne svećenike koji zamalo da postadoše njegovim učenicima (više sreće drugi put).

Spomenuli bismo još kako su bhn. Silvija i bh. Buck tim povodom sponzorirali festivalsku gozbu za Gaura-purnim. Neka Šri Šri Gaura Nitai blagoslove mataji Enisu čistim predanim služenjem!

Matko

ČIŠĆENJE HRAMA

Još jedan uspjeh i slavni pothvat 'Nitai Gaura Tima' za kongregacijsko obožavanje božanstva zasijao je kao temeljito čišćenje hrama jedne nedjelje. Na desetak bhakta okupio je i predvodio Nandisvara das kojemu se ovom prilikom zahvaljujemo za tu službu.

Surya-kanya devi dasi i Avadhuta-nitai das su za marljive bhakte pripremili posebno ukusne pizze i to iz mobilne krušne peći pa se i njima ovim putem zahvaljujemo na vrijednoj inspiraciji i primjeru svima.

VRT

I ove godine krećemo sa vrtlarskim zabavama. Kažu da slika govori tisuću riječi pa da ne duljimo...

Spomenuli bismo samo kako je ovo zasluga Jayanti devi dasi i Vijaya-gauranga dase te bhakta Matka.

VEDSKA KOZMOLOGIJA

Divya-prabandha das održao je prvi dio seminara iz Vedske kozmologije - multidimenzionalni prostor i percepcija. 16 prisutnih, od čega većinom "novi ljudi", imali su priliku naučiti mnoge zanimljivosti, ali i dovesti u pitanje praktički cijeli narativ moderne znanosti o porijeklu i uređenju svemira. Uskoro nas očekuje i nastavak kojemu se svi veselimo!

Krsna-premi devi dasi, supruga Divya-prabandhe dase, za sve sudionike seminara pripremila je fantastične mliječne delicije s njihove farme u Daruvaru.

Ovim putem podsjećamo kako od njih možete naručiti mnoštvo zdravih, hranjivih, ekološki uzgojenih i nenasilnih proizvoda, a koje čak možete preuzeti na kućnom pragu ukoliko naručite malo veću količinu. Kontakt: 091/349-2470 .

PROGRAM ZA MLADE U HRAMU

Jedan četvrtak u hramu održan je poseban program "za mlade". Okupilo nas se desetak. Nismo svi bili mladi, ali biti ćemo uskoro. Bhajane je vodio Prema-samputa das, a kratku inspiraciju na temu "Zašto je važno shvatiti tko smo?" održao je bh. Matko. Na kraju smo imali zajednički Gaura-arati kirtan te se počastili laganim snack-prasadamom uz produžetke rasprave o atma-tattvi.

GAURA-PURNIMA

Predviđeni i već organiziran dvodnevni festival proslave Dana pojave Šri Caitanye Mahaprabhua u hramu na Bizeku na žalost, zbog sumnje u prisutnost korone u hramu, morao se u zadnji čas otkazati.

Kakogod, na kraju smo unatoč svemu ipak uz bhajane, abhisek, predavanje, kirtan i bogati prasadam obilježili taj posebni dan proslavom zatvorenog tipa. Bilo je malo, ali slatko!

Bhajane su vodili Markandeya-rsi das i Hema-gauri devi dasi, za abhisek su se pobrinuli Suvarna-bindu das i Isvara-puri das, prigodno predavanje je održao Vaikuntha-murti das, a isti je i skuhao veliku gozbu.

Istaknuli bismo kako je toga dana hram po prvi puta posjetilo četvero osoba!

Ovim putem želimo se posebno zahvaliti na iznimnim organizacijskim naporima Festivalskog Odbora predvođen Dinadayadri devi dasi koji su učinili mnogo službi i uključili mnogo bhakta. Samo za cvjetne aranžmane sakupljeno je 2000 kn (!!!).

Gospodin Caitanya, zaslugom Sundari devi dasi iz Like, za svoj 535. rođendan dobio je prekrasno novo odijelo i nakit, a i Gospodin Nityananda je dobio svoje.

Veliko hvala svim bhaktama i dobronamjernicima koji su na bilo koji pa i najmanji način omogućili upriličenje festivala.

Zahvale

Alen Crnčan bh. za poklon naušnice Gaura Nitai i donaciju za festival.

Ayodhya-deva d za sve službe savjetovanja, saslušavanja i brige za bhakte. Toliko se predao tome da je morao preći na drugu tarifu!

Bhagavat d za pranje velikih lonaca nakon festivala. Neki od lonaca su bili veći čak i od njega!

Božena bhn. za pomoć u kuhinji za festival i mnoge službe kao pujari pomoćnica preko tjedna.

Caitanya-mali d za mlijeko s njihove farme.

Devarsi Narada d za noćenje u hramu, zajedničkom mantranju i svim službama oko održavanja hramskih projekata.

Dhanvantari d za redovno čišćenje kuhinje i pomaganje oko pripreme prasadama te doniranje dobrog dijela bhoge za pravljenje istog.

Dinadayadri dd za koordiniranje i organizaciju službi uoči festivala te sudjelovanje u harinamima subotom.

Dinadayadri dd, Hema-gauri dd, Božena bhn. i Fani za uređenje hramske prostorije za festival.

Dražen bh. i bh. Neno za redovno održavanje peći, piljenje/cijepanje drva, loženje, održavanje drvarnika čistim itd.

Gaura-mitra d za kuhanje nedjeljnih gozbi te pripremu ukusnih ladua za program za mlade. Hvala mu i na doniranoj velikoj količini sira za festival.

Gaura-sakti d za popravak hramskog auta, nabavku bhoge i ostalih potrepština, dolaske nedjeljom u hram, zajedničkom mantranju i mnogo drugih stvari.

Hema-gauri dd i Bhagavat d za mnogo toga: doniranje novog mlinca za začine, doniranje gheeja, masla, sokova i dr. te za sve ostale njihove službe u i oko hrama.

Jayanti dd i Vijaya Gauranga d za večernju službu pri oltaru i kuhanje.

Jayanti dd i Vijay-gauranga d, Seva-kunja dd, Sumitra dd, bhn. Lidija, Hema-gauri dd, Vrindavan-bihari d, Lila-sakti dd, bhn. Božena, Dhipati d i bhn. Tamara, Madhucanda d, bhn Ivana Uremović Gašić, bh. Ivan Armano, bhn. Romana, bhn. Dijana i Patita-pavana d, bh. Katarina Laković, Rasodadhi-hari d, Mathuranath d, Saradiya-candrika dd, Deva d, Tulasi-priya dd i Dina-dayal d, Syama-anandini dd, Nitya-lila dd i Bhagavata d, Adi-gopi dd za velikodušne donacije za Gaura-purnima festival.

Juraj bh. za ustupanje parkirnog mjesta u centru za potrebe izlazaka u harinam i sankirtan.

Karuna dd i Deva-pran d za doniranje bhoge i pomaganje u rješavanju nesporazuma između sankirtan bhakta i susjeda. "Nema uznemirenja, nema propovijedanja."

Kristina bhn. za brigu oko propovijedanja mladima, velikim donacijama za hram i redovnoj podršci harinamima pjevanjem i plesanjem.

Krpalu Krsna d za sve službe u vezi web dizajna uključujući i tehničko izdavanje ovog Biltena.

Krsna-kanta d za poduku bhakta pri oltarskim službama kao i svim njegovim službama koordinacija Nitai Gaura Tima.

Ljerka bhn. za mnogo toga: Postojana briga za Tulasi-devi, izrada cvjetnih aranžmana, vođenje Food for Life projekta, dostavljanje novih odijelca za festival i mnogo drugih lijepih stvari.

Macama oko hrama za postojano držanje hrama slobodnim od miševa i štakora. U njihovoj idućoj inkarnaciji čeka ih mjesto u brahmacari ašramu, samo neka iza sebe ostave dovoljno nasljednika u deratizacijskom odjeljenju.

Mario Cimperšak bh. za pomoć u kuhinji, temeljito čišćenje bhoga room-a, farbanje, noćenje u hramu, zajedničko mantranje, donacije.

Marko bh. za sve službe održavanja.

Marko Kokolić bh. za veliku donaciju za potrepštine u vezi obožavanja božanstva.

Nenad Hajsek bh. za dostavljanje mlijeka i doniranje istog.

Osječka yatra za ugošćavanje Suvarna-bindu dase i donaciji. Doći će on opet!

Prema-murti d za sudjelovanje u harinamima i brigu oko propovijedanja mladima.

Prema-samputa d za redovno obožavanje četvrtkom.

Revati dd za službe pri oltaru, kuhanje, izradu sandeša za ponudu i palačinke za sankirtan bhakte.

Sandra Nekić za voćne garlande.

Saša Đikić bh. i tata bh. Damir za službe čišćenja za festival.

Saša iz Ploča za službu prijevoza Suvarne-bindu d.

Savitri dd za izradu domaćih pita za jedan Sunday Feast.

Seva-kunja dd za sudjelovanje u harinamima.

Silvija bhn. i bh. Buck iz Splita na velikodušnoj donaciji za festival povodom napuštanja tijela Silvijine majke Enise.

Subhadra dd i Vrindavan-bihari d za kuhanje večere Šri Šri Gaura Nitai, doniranje bhoge i službi pri oltaru.

Sumitra dd i Tirtha-sevana d za donaciju gheeja.

Tea bhn. i bh. Marko za sadnju cvijeća oko hrama.

Tulasi-nath d i Govinda-hari d za mjerenje deity room-a.

Vaisnava-seva d za postojano obožavanje nedjeljom.

Zdravko Sadžak bh. za med za Krišnu.

Željko bh. i bh. Ivan Armano za dolazak na mangala-arati i zajedničko mantranje jednog ekadašija.

Najponiznije molimo za ispriku ako smo, a zasigurno jesmo, nekoga zaboravili, jer njihova služba i doprinos nisu toliko trenutno vidljivi te su se zbog toga provukli "ispod radara". Sami se neće otkriti, ali možete ih prijaviti vi!

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 mozete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
II Bizek 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 753 23 97

DIJELI OVU STRANICU!

Mobirise web maker - Go now