NOVA JALADUTA NOVOSTI #20
(VELJAČA 2021.)

NOVA JALADUTA NOVOSTI #13

RIJEČ UREDNIKA 

Dragi bhakte, prijatelji i dobronamjernici ISKCON Zagreb hrama Nova Jaladuta,
Molimo, primite naše ponizno poštovanje,
Sva slava Šrila Prabhupadi! 

Pred vama je 20. broj Biltena za veljaču. Ovaj mjesec bio je pun uzbudljivih i zanimljivih događaja koji će zasigurno biti inspirativni mnogima od vas.

Vaši sluge s Nova Jaladute


PREMJEŠTANJE VELIKE SLIKE VRNDAVANE

Prekrasna slika Vrndavane i kravica koja već godinama krasi hramsku prostoriju i podsjeća bhakte na duhovni svijet ipak neće ići na loženje, već od sada krasi pozadinski zid oltara, a njezino mjesto zauzeo je veliki televizijski ekran koji će služiti mnogim svrhama poput prikazivanja strofi iz Srimad Bhagavatama i Bhagavad-gite za recitiranje, gledanje i slušanje predavanja Srila Prabhupade, slide projekcije za seminare i mnoge druge praktične svrhe.

Svojom stručnošću ovo je omogućio gospodin Toni koji već neko vrijeme značajno doprinosi različitim aspektima tehničkog unaprjeđenja hrama. Pomogli su mu Gaura-sakti das i Bhagavat das, a svima njima se ovim putem srdačno zahvaljujemo.

SEMINAR O OBOŽAVANJU BOŽANSTAVA

Sredinom mjeseca u hramu je održan prvi od pet dijelova interaktivnog seminara o obožavanju božanstava. Voditelj seminara je Mayapur-lila devi dasi uz podršku njezinog supruga, Hrdayananda dase. Seminar je privukao mnoštvo bhakta iz cijele Županije, a polaznici su imali priliku naučiti povijest Pancaratre, temeljnu istinu o Arca-vigrahi i među-odnosu dva puta - Pancaratra-vidhi i Bhagavata-vidhi. Tijekom seminara bhakte su jedni s drugima razmijenili divne spoznaje i međusobno si odgovorili na zanimljiva pitanja kao što su: Kako propovijedati kroz hramsko obožavanje božanstva i kako objasniti nekome da Božanstva nisu samo idoli?

Nakon teorijskog dijela, polaznici seminara imali su priliku naučiti samostalno raditi puni Vaišnava-acaman i kako se čisti pribor za obožavanje. Pored toga, obišli su i upoznali se s oltarskim predvorjem i njegovim sadržajem (odijelca, nakit i sl.).

Edukacija je završila zajedničkim druženjem uz prasadam.

JAPA SEMINAR

Održana su posljednja dva predavanja iz ciklusa o Japa meditaciji pod vodstvom Vaikuntha-murti dase. I ovoga puta, veći dio prisutnih činili su novi i mladi ljudi, tek zainteresirani za svjesnost Krišne. Po završetku formalnog dijela predavanja polaznici su imali priliku doživjeti kirtan iskustvo s hramskim bhaktama, a nakon čega su uz prasadam uslijedili inspirativni razgovori na razne teme o svjesnosti Krišne.

Istaknuli bi kako je jedna polaznica, inspirirana svetim imenom i društvom bhakta, odlučila otisnuti se na harinam avanturu u Čakovec, o čemu čitajte ispod.

MAHA-HARINAMI

Pokrenuta je inicijativa unaprjeđenja organizacije i općenito redovnog održavanja harinama u Zagrebu. Rezultati su postali odmah vidljivi - značajno veći odaziv i sudjelovanje bhakta u harinamima, poglavito subotom te povećani broj podijeljenih knjiga i keksića nego inače.

U tri takva subotnja maha-harinama sudjelovalo je u prosjeku 30-ak bhakta i naših prijatelja, a na svakom je podijeljeno između 60 i 90 transcendentalnih knjiga Srila Prabhupade te na stotine paketića prasadama.

Izdvojili bismo nešto uistinu veoma posebno, a to je da nakon svakog subotnjeg harinama, već sutradan, u nedjelju, netko potpuno "nov" i "s ulice" bi došao na nedjeljni program u hram. Jedne nedjelje je hram posjetilo čak petero takvih osoba!

Sankirtan bhakte koji zaustavljaju prolaznike oko harinama zamijetili su kako prijemčivost ljudi za ostvarivanje daljnjeg kontakta proporcionalno raste s povećanjem prisutnosti entuzijastičnih bhakta u samom harinamu. Također, zamjetna je i "šokiranost" kao i oduševljenje prolaznika gomilom bhakta u povorci.

Pozivamo vas sve da nam se pridružite u još većem broju svakoga puta!

Za sve informacije o tome kako se uključiti i podržati ovakve hariname možete se javiti Vaikuntha-murti dasu na email:
vaikunthamurtidasa.ids@gmail.com,
telefonom: 097/68-108-68.


MJESEČNI SANKIRTAN FESTIVAL I MAHA-HARINAM U ČAKOVCU TE PROGRAM KOD MAHANANDA DASE

Na poziv Mahananda dase, MSF i harinam timovi zagrebačke yatre, organizirani u sedam auta, otisnuli su se na misiju širenja slava pjevanja svetog imena i van Zagreba. Samo u harinam postavi bilo je prisutno trideset i troje, od čega četvero potpuno novih simpatizera ISKCON-a. Šestero bhakta dijelio je knjige prolaznicima, a zajedničkim naporima podijelili su nevjerojatnih 92 knjige i to na tako malom prostoru, čakovečkom Korzu. Osim knjiga podijeljena je i gomila prasadam keksića te prikupljeno nekoliko kontakata.

Naš bh. Matko podijelio je Bhagavad-gitu budućem gradonačelniku Čakovca, a za uzvrat, čakovečki mediji bh. Matku su dali nekoliko minutica medijskog prostora koje je ovaj veoma lijepo iskoristio ukratko objašnjavajući našu poruku i misiju.

Nakon harinama, Mahananda das i Tivra-tapa das, u Plešivici su za sve harinamce i sankirtance pripremili prekrasne i iznimno ukusne prasadam-specijalitete domaće međimurske transcendentalne kuhinje. Ondje je održan i klasičan Hare Krišna program. Bhajane je vodila Seva-kunja devi dasi, a predavanje održao Vaikuntha-murti das. Bhakte su pronašle vremena i podružiti se u prirodi.

Veselimo se ponovnim transcendentalnim izletima ovakve vrste!

NEDJELJNI FESTIVALI U HRAMU SVE POSJEĆENIJI

Unatoč epidemiološkim izazovima, nedjeljni festivali na Bizeku postaju sve privlačniji među, kako već dugogodišnjim praktikantima, tako i početnicima, ali i onima koji su potpuno novi. Ovaj mjesec hram je po prvi puta posjetilo 12 osoba. Nekoliko od njih je više puta služilo na razne načine - od čišćenja i prebacivanja drva do pomaganja u kuhinji i uređenja hramske prostorije za festival.

KRISHNA LOUNGE DOPUNSKA NASTAVA

U sklopu Krishna Lounge-a održano je nekoliko kućnih druženja s mladima, konceptualno sličnih klasičnom Krishna Lounge-u, ali uz dodatak note veće opuštenosti i slobode započinjanja mnogih zanimljivih razgovora.

Kao rezultat ovakvih druženja, nekolicina tih "novih" završilo je u kuhinji i/ili na hramskom podu služeći. Velika većina njih počelo je čitati Srila Prabhupadine knjige, a neki već i samostalno mantraju.

krsna lounge

NOVA ČLANICA YATRE

Zagrebačka yatra dobila je novog člana, tj. članicu, koja se zahvaljujući svojim pobožnim zalihama i devocionalnom kreditu iz prošlih života, milošću Krišne, pojavila u obitelji bhn. Andree i bh. Andreja. Roditelji ove prekrasne dušice nadjenuli su joj ime Veda-jivani.

Ovim putem želimo im puno uspjeha u zajedničkom služenju!

nova članica

INDU-SARANA DEVI DASI POSTALA JE SARADIYA-CANDRIKA DEVI DASI

Naslov sve govori. Dodali bismo samo da je za ovo prekrasno ime zaslužna Njegova Svetost Krsna-ksetra Swami Maharaj.

Naše molitve i podrška za uspješno služenje gurua i Krsne su s njom!

GUNDICA-MARJANAM (TEMELJITO ČIŠĆENJE HRAMA)

Hramski bhakte pokrenuli su inicijativu mini-gundica-marjanam ponedjeljkom. Jednom takvom prilikom pridružili su im se i bhn. Kristina i bh. Mario. Kad se male ruke slože, Krišnin hram zablistat' može!

Dobrodošli ste svi pridružiti se ovakvim nektarskim čišćenjima hrama - čišćenje srca!

ADVAITA ACARYA I VARAHADEVA MINI-FESTIVALI

15-ak bhakta na skroman, ali ekstatičan način obilježilo je dan pojave Šri Advaita-acarye. Predavanje je održao Suvarna-bindu das, a lagani prasadam skuhao je Gaura-mitra das.

Na isti način, ali tjedan dana nakon toga, obilježen je i dan pojave Gospodina Varahadeve. Predavanje je održao Lomancita das, a za grah se pobrinuo Daya-sindhu das.

NITYANANDA-TRAYODASI

Ovaj mjesec, bogatim kulturološkim programom i u društvu Njegove Svetosti Bhakti-ananda Tirtha Maharaje, obilježili smo jedan od naših najvećih i najznačajnijih festivala - Nityananda-trayodasi - Dan pojave Gospodina Nityanande.

Gotovo da je ne moguće spomenuti sve bhakte zaslužne za održavanje ovoga događaja i zahvaliti se svima na dragocjenim službama. Kakogod, ipak bismo izdvojili dvije osobe, a to su Dinadayadri devi dasi i Hema-gauri devi dasi bez kojih ne bi bilo moguće održati ovako lijep festival i koje su svojim ogromnim naporima, požrtvovnošću i dano-noćnom promišljanju kako na najbolji mogući način služiti Šri Šri Gaura Nitai i Njihove bhakte, zadužile nas sve i veoma smo im zahvalni na tome.

Strogo smo se pridržavali svih propisanih načela.

Zahvale

Ayodhya-deva d za noćenje u hramu i te iskazanoj volji za učenje svih oltarskih službi uključujući poprilično zahtjevnu puju. Također, Ayodhya-deva d je zaslužan za inicijativu okupljanja tima za obožavanje božanstva koje je kasnije preuzeo Krsna-kanta d.

Bhagavat d za prihvaćanje redovnih službi u vezi održavanja hrama. Istaknuli bi renovaciju zida u kupaoni u prizemlju te postavljanje vješalica za jakne i kapute. U planu je postaviti i stalažu za cipele.

Bhakte iz Bjelovara (Savitri dd, Satya-priya dd, njezin suprug Tomislav i Krpalu Krsna d) za sudjelovanje u subotnjem maha-harinamu.

Daruka Vasudeva d za kuhanje za Krishna Lounge dopunsku nastavu.

Daya-sindhu d za dokuhavanje ručka za harinam bhakte.

Devarsi Narada d za odgovorno privođenje kraju mnogih projekata, vitalnih za hram i zajednicu.

Devarsi Narada d i Dina Dayal d za prijevoz bhakta u sankirtan.

Devarsi Narada d i Lilith za noćenje u hramu i zajedničkim mangala-aroticima te redovnom zajedničkom mantranju.

Dhanvantari d za sve njegove postojane i redovne službe u kuhinji te održavanje, a posebno mu hvala na krafnama!

Dinadayadri dd , Lila-sakti dd, bhn. Ljerka, bhn. Irena, bhn. Irena za sudjelovanje u akciji čišćenja prvog kata.

Dinadayadri dd za pripremu toplog čaja harinam bhaktama.

Divya-prabandha d za opskrbu hrama ahimsa mliječnim proizvodima te doniranje dijela istih. Zahvalni smo njemu i supruzi što su iz Daruvara došli na subotnji harinam (iako su zakasnili na isti). Želimo im od srca da na sljedeći harinam dođu na vrijeme!

Dražen bh. za ponovno uključenje u službu loženja te svega povezanoga s time, kao i održavanje.

Gauranga bh. za posjetu i boravak u hramu te svim službama koje je veoma odgovorno izvršavao za vrijeme tog perioda.

Gaura-mitra d za redovno kuhanje nedjeljnih gozbi, kuhanje ogromne gozbe Gospodinu Nityanandi, priprema ladua za prodaju, doniranje dijela bhoge i mnogo toga ostaloga. Hvala mu i što je za festival skuhao toliku količinu nektar-šaka da smo je častili sljedećih pet dana.

Hema-gauri dd, Manju-bhasini dd, bhn. Ploa i Fani za uređenje hramske prostorije uoči festivala.

Ivan Armano bh. za redovno omogućavanje hramskim bhaktama i Tulasi devi pijenje svježe izvorske vode.

Ivana bhn. iz Opatije za posjet i noćenje u hramu te ljubaznoj donaciji.

Juraj bh. za ustupanje parkirnog mjesta u centru za potrebe izlazaka u harinam i sankirtan.

Kala d i supruga mu Sandra za veliko i detaljno čišćenje hramske prostorije te za ljubaznu donaciju.

Kristina bhn. za ljubaznu uslugu prijevoza matajis iz harinama u hram. Hvala njoj, kao i bh. Mariu na velikim donacijama koje redovno daju za sankirtan misiju.

Krpalu-krsna d za fotografiranje u harinamu i mnoge službe u vezi digitalnog i web dizajna (plakati, diplome i sl.) .

Krsna-kanta d na velikom entuzijazmu, odlučnosti i strpljivosti prilikom vođenja Gaura-Nitai tima te osobno služenje pri oltaru, a ponekad i nekoliko puta tjedno.

Lila-sakti dd za boravak u hramu, svim službama pri oltaru zahvaljujući čemu su se hramski bhakte više mogli posvetiti propovjedačkim angažmanima. Također, zahvalni smo joj na povećim donacijama koje redovno daje, a jedna od tih je bila namjenska za novu slavinu u kupaoni.

Lilith za najmlađu Tulasi pujarini (ove godine). Vrijedi spomenuti kako Lilith svojom visinom jedva doseže razinu stola s priborom za obožavanje, ali unatoč svim tim izazovima s velikom odlučnošću i entuzijazmom obožava Tulasi-devi!

Lukas bh. i bh. Marko - transcendentalnoj braći - na cjelodnevnoj službi za festival te za dragocjenu službu pranja kuhinje nakon Sunday Feasta.

Ljerka bhn. za puno toga: Vođenje Food for life projekta, izrada keksića za sankirtan, briga za Tulasi, nabavka cvijeća, izrada garlanda (ponekad čak i do kasnu u noć), sudjelovanje u akciji čišćenja prvog kata, kuhanje za Japa seminar, izrada Ladua za program u gradu i mnogo drugih stvari.

Manju-bhasini dd za redovne dolaske dva puta tjedno u službu pujari pomoćnice.

Matej Klanjčić bh. za sve službe čišćenja nakon programa.

Mayapur-lila dd i Hrdayananda d na vođenju edukcije u vezi obožavanja božanstva i preuzimanju ostalih odgovornosti u vezi obožavanja Šri Šri Gaura Nitai.

Nada bhn. za posvećenu brigu oko zalijevanje cvijeća u hramu.

Nandisvara d za čišćenje teških lonaca nakon festivala.

Narayani dd za, inače nezahvalnu i ne baš popularnu, službu recepcionarke za festival.

Neno bh. i bh. Dražen za detaljno čišćenje peći nekoliko puta mjesečno.

Neno bh. za dostavljanje i doniranje mlijeka hramskim potrebama, obrezivanje ruža i mnogo drugih stvari.

Nitai-paramananda d i abhisek timu za postojanom i odgovornom izvođenju abhiseka za festivale.

Nitai-paramananda d za darivanje nove odjeće bhaktama.

Osječka yatra za ugošćavanje Suvarna-bindu dase te slanje prasadama za bhakte u hramu.

Ploa bhn. i Subal bh. na angažmanu čišćenja i serviranja na festivalima te sudjelovanje u harinamima.

Prijatelji Pokreta Antonio i Luka za pomoć Gaura-mitra d u kuhinji nedjeljom i za festival te za čišćenje poda nakon Sunday Feasta.

Prijatelji Pokreta Karmen, Filip, Luka te bhn. Kristina i bh. Mario na pranju prozora u hramskoj prostoriji.

Revati dd za veliku požrtvovnost i entuzijazam u sljedećem: Kuhanje nekoliko puta doručka i ručka te nuđenje istog; ostale službe pri oltaru kao što su večernja služba; u nekoliko navrata izrada preko 150 sandeša za ponudu Šri Šri Gaura Nitai.

Sadhumati-sakhi dd za raznovrsne festivalske angažmane te organiziranje izrade maha-prasadama za prodaju. Zahvalni smo joj i za pašta fažol harinamcima jedne subote.

Saša bh. za samoinicijativno pranje kuhinje nakon festivala te česte službe čišćenja poda nakon prasadama.

Savitri dd za sudjelovanje u više harinama mjesečno premda je dolazak u Zagreb "košta" dosta vremena i novca. Zahvalni smo joj na postojanoj distribuciji keksića i knjiga.

Tivra-tapa d za noćenje u hramu, zajedničkom pjevanju, mantranju, slušanju Srimad Bhagavatama i svim službama pri oltaru.

Tulasi-priya dd i Dina-dayal za kuhanje prekrasnog doručka i ručka za Šri Šri Gaura Nitai i njihove sluge.

Vaisnava Seva d za redovno obožavanje i za prijevoz bhakta kući nakon programa.

Vedanta-krt d i bhn. Jovana za službe u hramu za vrijeme boravka Maharaja i na ljubaznoj donaciji.

Željko Hrska bh. na dobrovoljnom služenju u hramu.

Najponiznije molimo za ispriku ako smo, a zasigurno jesmo, nekoga zaboravili jer njihova služba i doprinos nisu toliko trenutno vidljivi te su se zbog toga provukli "ispod radara".

paypal

Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala, email: zagreb@iskcon.hr

klub 108

Donacije za hram ili za Klub 108 mozete uplatiti na IBAN: HR1123400091110102369.

kapitalni projekti

Donacije za izgradnju parkinga ili druge kapitalne projekte možete uplatiti na IBAN: HR5623400091510955126.

HVALA

Adresa
Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne u Zagrebu,
II Bizek 36, Zagreb
OIB: 47957098487
IBAN HR1123400091110102369  

Kontakt
E-mail: zagreb@iskcon.hr 
Mobitel: +385 97 753 23 97

DIJELI OVU STRANICU!

Mobirise page builder - More